Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Загублений у часі: невідомий храм на вулиці Валовій у Коломиї

Сотні років тому середмістя Коломиї мало зовсім інший вигляд. На жаль, чимало архітектурних об’єктів вже втрачено і ми можемо тільки здогадуватись про їх місцерозташування, читаючи короткі краєзнавчі оповіді. Однією з давно забутих пам’яток старовинної Коломиї вважають церкву Богоявлення Господнього.

Інформатор пропонує дізнатися кілька цікавих фактів про загублений храм із розвідок Степана Андріїшина.

1620 року на цьому місці започаткували оборонний земляний вал для захисту міста з північно-східного боку. Вал цей починався і закінчувався підвісними мостами. Перший – зі сторони Обертина, нині це перехрестя із проспектом Чорновола, а тоді це називалось Прасольним гостинцем.

Другий міст був на пересіченні із гостинцем, що вів на Снятин. Нині це ріг вулиці Валова та Мазепи. Нині тут просто незручний виїзд на дорогу, а раніше тут стояла міська брама, а з купців збирали немалі мита.

А відтак десь у середині XVIII ст. вал засипали і утворилась зграбна дорога, що з’єднала дві частини міста. Щоправда шлях цей був поділений на кілька вулиць: Валова вижня (від стометрівки і до Шухевича), Валова нижня (від вул. Шухевича й до Мазепи)

Цікавіше сталося зі західною частиною вулиці. Ще століття тому від вулиці Шевченка, де нині розташований Приват Банк, був прямий прохід. Тут пролягала вулиця Красівського, яка закінчувалась на стометрівці.

Детальніше: Древні вали, будинки розпусти й гетто: історія вулиці Валова в Коломиї

Можливо, там, де сьогодні коломияни щодня роблять покупки, колись стояла церква Богоявлення Господнього. Ситуація з точним визначенням її місця розташування є досить складною. Згадується, що цей храм колись стояв “під валами”. Зважаючи на те, що вал був насипаний в центрі міста уздовж теперішньої вул. Валової, тож і ця церква повинна би стояти десь поблизу неї.

Одним із орієнтирів в тому пошуку може бути повідомлення Івана Білинкевича, який говорив, що на початку 1960-х рр. під час риття котловану під будівництво багатоповерхового кооперативного будинку поблизу теперішньої вул. В. Стуса були несподівано розкопані рештки давнього фундаменту. Білинкевич, уважно оглянувши їхнє розташування, висловив припущення, що на тих фундаментах могла стояти давня церква. Варто відмітити, що визначене Білинкевичем місце повністю відповідало назві «під валами». І якщо там колись справді стояла давня церква, то цілком можливо, що це була церква Богоявлення Господнього.

Хочете знати більше? – читайте статтю Вулиці та будинки давньої Коломиї: ТОП 16 мандрівок в часі

В одній з публікацій про ці візитації читаємо повідомлення, що в тій церкві «…знаходився вівтар, келихи, а з книг церковних на той час в Крилосі зберігалися: три Євангелія – два друковані, а третє писане ще до виникнення книгодрукування, Служебник Львівського друку, три Требники, з яких один з Унівської друкарні, а два надруковані у Львові при Успенській церкві, Трифон, дві Октоїди, два Тріяди – всього 14 стародруків. В цій церкві були намальовані на дошках 4 намісні образи: апостоли були намальовані на полотні, святі – на хоругві. Парохом на той час був Ян Чернятинський, висвячений Львівським єпископом Бартоломеєм Шептицьким – прадідом Андрея Шептицького. Поле для орання виміряли міщани», – писав візитатор.

Читайте також: Історія коломийських храмів | Церква Вознесіння Господнього

Але даний пошук несподівано ускладнив черговий орієнтир. У 1862 р. у львівському часописі «Слово» знаходимо коротке повідомлення, в якому згадується про те, «…що парафіяни і о.Данкевич жертвують півтора морга землі, на якій колись стояла міська Богоявленська церква, під побудову виховного закладу (воспиталища) для українських дівчат». З вище-наведеного повідомлення не лише довідуємося, що на 1862 рік церкви вже там давно не було, але й, на жаль, не маємо жодних згадок про те, чи була там тоді, 150 років тому, на тій території якась громадська будівля для українських дівчат. Без тих повідомлень не можемо з певністю говорити про місцерозташування церкви Богоявлення Господнього. А наступного орієнтиру поки що не знаходимо.

Листівка1898 року. Коломия. Фото опублікував Ілля Криворучко

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Текст підготувала Ольга Пукавчук

Нагору