Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Пресвята Трійця: істинне значення свята і нашарування традицій

Сьогодні християнський світ відзначає одне з найбільших свят – Пресвятої Трійці. Припадає воно на 50-десятий день після Великодня. В народі ще кажуть Зелені свята або П’ятидесятниця на честь Святого Духа. Свої домівки, двори та навіть могили померлих родичів традиційно прикрашають зеленим гіллям.

Що ж направду вкладено у це свято? І чому в УГКЦ закликали не перетворювати це свято на “судний день для природи” -розповідає Інформатор.

Це поняття об’єднує разом три прояви Бога: Бог-Отець, Бог-Син і Бог Дух Святий. Всі ці особи є єдиним Богом (різними його проявами), і кожна з них є повністю всемогутнім і єдиним Богом (а не частиною Бога), і серед цих осіб нема більшої або меншої. Бог визнається всемогутнім, вічним і безмежним.

За Християнською традицією, Зелені Свята вшановують створення Всесвіту — цього дня, Господь сотворив Землю і засіяв її зеленню.

Також на Зелені свята раніше було прийнято засилати сватів. Навіть існувало народне повір’я — якщо заручитися на Трійцю, а потім зіграти весілля на Покрову (1 жовтня 2023 року), тоді подружнє життя буде щасливим.

Це поняття використовується більшістю християнських церков. Віра в Святу Трійцю є першою умовою вступу до Світової Ради Церков.

Що говорить Біблія

Згідно християнських вчень, Бог-Син прийняв тіло людини і воплотився з Духа Святого і Діви Марії як Ісус Христос задля спасіння людства.

У Біблії немає безпосереднього викладення вчення про Святу Трійцю, проте є ряд вказівок, що й лягли в основу догмату Святої Трійці. Так ще в Старому Заповіті знаходимо місця, де Бог говорить про себе у множині (напр. Буття 1:26 та Буття 11:6-7).

У Новому Заповіті найбільш чітко вказівка на триєдність подається в Хрещенні Ісуса Христа в Йордані.

Напередодні цього свята, домівку прикрашають зеленими гілками дерев , звідчи і народна назва – Зелені свята.

Церква закликає не нищити природу

«Церква навчає, що той, хто має правдиву живу віру в Пресвяту Трійцю, той піклується про Боже створіння, а хто шкодить своєму довкіллю, той грішить безпосередньо проти Бога Творця, — розповів очільник Бюро з питань екології. – Зелені свята мають бути також святом, а не судним днем для всієї живої зеленої природи. Тому намагаймося святкувати у гармонії з Богом Творцем і усім Його створінням, не калічачи і не зрубуючи дерев, не завдаючи шкоди живій природі, яка нині в особливий спосіб разом із людиною страждає від війни».

Читайте також: Хочете вшанувати померлих – оберіть живі квіти! | Розмова зі священником

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору