Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Гуцульська Наталка Полтавка, о. Озаркевич, мандрівна трупа і смерть на сцені| Цікавинки про найдавніший театр Галичини

У Музею історії міста Коломия відкрили постійно діючу експозицію присвячену розвитку театрального руху в Коломиї. Зібралися культурні діячі, просвітники та духовенство.

На відкритті також побував Інформатор.

Говорячи про театр в нашому місті, найперше варто згадати про отця Івана Озаркевича, ініціатива котрого переросла у славний театр Коломиї, знаний на увесь світ.

Леопольд фон Захер Мазох пригадував, як поселився в Коломиї й почув бесіду за картярською грою. Мова йшла якраз про виставу Коломийського театру. Це яскраво показує те, наскільки популярним, затребуваним і важливим був на той час театр. Далі про першу виставу розповіла Мирослава Кочержук.

Перше українське театральне представлення Галичини відбулося саме в Коломиї 8 червня 1848 року. Ініціатор цієї постанови – отець Іван Озаркевич – обрав “Наталку Полтавку” Івана Котляревського. Але він вважав, щоб з коломийської сцени звучало не просто українське слово, а саме близьке, рідне, зрозуміле слово для коломиян. Тому він переробив “Наталку Полтавку”, надавши їй місцевого гуцульського колориту. Змінив назву твору, мову, імена головних героїв, одягнув акторів у покутський стрій. Змінено було навіть музику – у коломийській виставі звучали коломийки. За припущенням театрального діяча Ростислава Коломійця, музику до неї написав Михайло Вербіцький. Отож, вистава, а точніше комедіо-опера, називалась “Дівка на виданню, або На милуванє нема силування”. Головна героїня мала ім’я не Наталка (бо тоді воно було мало поширене на Галичині), а Анничка.

Ця вистава мала шалений успіх. Публіка дуже бурхливо аплодувала і кричала “Автора, автора на сцену!”. Але оскільки Іван Котляревський на той час уже 10 років як помер, то хтось із працівників театру вийшов на сцену, щоб повідомити про це публіці. Проте йому навіть не дали слова сказати і почали аплодувати та кричати “Слава Котляревському!”. І з того часу пішли чутки, що в 1848 році в Коломиї побував сам Іван Котляревський.

Читайте більше: Як театр у Коломиї працював під час попередньої війни

Це не всі цікавинки нової експозиції Музею історії міста Коломиї. Адже перлина Прикарпаття може хватснути кількома театрами, що у минулому столітті. Ми ж не будемо одразу відкривати все, а радимо завітати до Музею історії м. Коломия і побачити-почути все самим.

Музей історії міста Коломиї знаходиться на вул. Шухевича, 80.

Музей приймає гостей всі дні, крім понеділка, з 9:00 до 18:00. Вартість невисока:

  • 50 грн – дорослим
  • 20 грн – школярам та студентам
  • 100 грн – екскурсія для групи дорослих
  • 50 грн – екскурсія для групи школярів чи студентів.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору