Інформатор Коломия

ГРОШІ

Скільки обходиться бюджету Коломиї перебування однієї дитини у садку

Взимку міський голова Коломийської громади заявив, що вартість відвідування садка обходиться місту у 16-20 тис на місяць. Астрономічна сума, чи не так? Тому Інформатор звернувся з інформаційним запитом, аби дізнатися офіційні дані щодо витрат на дошкілля. І цифри ніяк не збігаються із твердженням мера.

Після Різдвяних свят у ратуші вирішили не відкривати дошкільні заклади, а залишити працювати тільки черговий садок. Наші журналісти звернулися до голови по коментар з приводу зменшення обсягів фінансування дошкілля (міська рада заклала в бюджет 2023 року на 21,5 % менше коштів, ніж минулого року) та намагання продовжити зимові канікули в садках.

Саме тоді вперше Богдан Станіславський назвав захмарну цифру – 16-20 тисяч гривень на місяць за перебування дитини у ЗДО:

“Зараз, при цій відвідуваності, яка є у нас, дитина коштує у три рази дорожче, ніж у приватному садку, – пояснив заходи економії Богдан Станіславський 17 січня 2023 року. – У католицькому садку – 4200 грн на місяць, 5 800 грн разом з харчуванням. У нас виходить 16000-20000 грн, як який садочок”.

До теми: Яка доля садочка №3 в Коломиї: прямі питання і відповіді влади міста

Також міський голова наголосив, що управління освіти щодня проводиться моніторинг відвідуваності ЗДО.

Скільки насправді місту коштує відвідування садка

Згідно даних, наданих управлінням освіти на інформаційний запит, середня вартість перебування однієї дитини у закладі дошкільної освіти становила за 2022 рік 44 188 грн.

У цю суму включено усе: і оплата праці вихователів, помічників, нянь, адміністрації, технічного персоналу, вартість харчування, енергоносії, утримання споруд, амортизація меблів та техніки. Тобто усі витрати на дошкілля.

Детальніше про харчування в садках у статті ТУТ.

І навіть, якщо взяти грубо і цю суму поділити на 9 місяці повноцінної роботи садків Коломийської громади, то сума сягає 4 900 грн.

До слова, вартість одного місяця перебування дитини у садочку вирахувати складніше, адже на початку 2022 року через війну садки запрацювали не водночас, потім була пауза влітку, а на період Різдвяних свят  працював тільки черговий садок.

І навіть після закінчення оголошеної паузи влада міста хотіла продовжити ці “канікули”. Тільки після дзвінків на гарячу лінію і численних скарг працюючих батьків, садки таки запрацювали наприкінці січня 2023 року.

Ці заходи економії не нові: Коломия постійно намагається зменшити витрати на дошкільну освіту, аргументуючи це тим, буцімто влітку та на зимові свята відвідуваність груп невисока, а у чергові садки не такий високий попит.

Чергові садки – за крайньої потреби

А звідки попиту взятися: до прикладу зараз працюють 2 чергові садки – на Франка та на Лисенка. З інших мікрорайонів сюди пішки з дитиною треба йти 20-40 хв. Взимку черговим був тільки садочок №14, це поблизу податкової інспекції. Виходить сюди з усього міста у мороз чи відлигу батьки мали б приводити дітей, адже не всі мають авто.

А крім того батьки уникають чергових садків не тільки через те, що вони знаходяться далеко від дому, але й тому, що новий колектив, вихователі й няня – це додатковий стрес для маленької дитини. А хіба нашим малюкам не достатньо стресів у часі війни?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Наталка Сандецька

Нагору