Інформатор Коломия

ВЛАДА

Дилема чи ні: витрати Коломиї під час війни. Факти, цифри, коментарі громади і влади

Робити чи не робити благоустрій під час війни? Питання дуже спірне. Міський голова Коломийської ТГ висловився з цього приводу. Коломияни теж не мовчать. А що говорять цифри?

Нагадаємо, нещодавно Інформатор оприлюднив дані про те, як військовослужбовці наповнюють бюджет Коломиї.

Українців не так складно пересварити між собою. Так, дискусія про серіал “Інгулець” за більш як 33,5 млн грн чи заміну радянських символів на герб на щиті Батьківщини-матері за 28 млн грн здатні поділити навіть родини на тих, хто за, а хто – категорично проти.

У Коломиї ж чи не кожна новина Інформатора про найбільші чи найцікавіші закупівлі міста викликає хвилю обурення у читачів, яких ці зміни обійшли стороною. Мовляв, як так? Вкладати треба в перемогу, а не ковані ліхтарі. А от коли справа стосується ремонту у рідних дворах – тут коломияни готові аплодувати.

То де ж та межа між варто і треба?

Днями Інформатор поділився даними щодо того, як військовослужбовці наповнюють бюджет Коломиї. Офіційна інформація підтверджує, що за перший рік війни військовослужбовці сплатили до бюджету Коломийської ТГ майже 660 млн грн.

Ця сума складає 75% від запланованої суми надходжень. І якщо порівнювати з попереднім роком, то податки військових у 2022 році перевищили увесь бюджет Коломийської громади 2021 року.

Деталі: Гроші з війни: як військові наповнюють бюджет Коломиї

Чи не мала б громада більше допомагати військовим?

Чи не дико, коли водночас на дрони, оптику, рації чи амуніцію гроші збирають волонтери, а за мільйони бюджетних коштів закуповують рекламні тумби, ковані ліхтарі, комунальну техніку, послуги укладання бруківки й асфальтування. Чи на часі? Чи варто таки по максимуму кинути на перемогу?

20 липня 39-річний житомирянин облив сходи міськради Житомира червоною фарбою, що символізувала кров. Таким чином вирішив висловити своє незадоволення політикою посадовців щодо витрат в часі війни.

Натомість у Болехові замість ремонту доріг майже 6 млн грн спрямували на допомогу ЗСУ.

До теми: Ремонт вулиці Косачівської у Коломиї обійдеться місту в понад 28 млн грн

Раптове багатство і сотні закупівель

У Коломиї ж після раптового багатства з війни апетити тільки виросли. Від часу скандальної закупівлі кованої писанки за 600 тис грн Інформатор дослідив кілька сотень тендерів на дороги, тротуари, реконструкції, чистки водойм, упорядкування канав, закупівлю техніки, рекламних тумб, ліхтарів, оплату бенкетів, копання ровів, півсфери, закупівлю електробатарей, ролетів, крісел, дорогих м’ячів, курси ораторського мистецтва…

Коломияни вказують ці закупівлі у коментарях під дописом міського голови про “дилему” ремонтів під час війни. Але ж не тільки в ремонтах справа. За 2022-2023 рр. Коломия взялася до справ, які могли зачекати. Як-от реконструкція площі перед музеєм писанкового розпису за майже 4 млн грн. чи чистка озера за 4,6 млн грн.

Деталі: Чи встигнуть закінчити реконструкцію площі в Коломиї до Дня міста?

З нещодавнього – купівля сцени (290 тис грн), замітальної машини (понад 7 млн грн), апарату для миття бруківки і пам’ятників (понад 1,5 млн грн), ремонт дитячого майданчика (майже 1,5 млн грн) і десятки тендерів на асфальтування і укладання бруківки. За червень-липень 2023 року на ремонти доріг і тротуарів в Коломийській ТГ укладено договорів на майже 75 млн грн.

Дискусія між владою і громадою Коломиї

Витрачати на благоустрій чи направляти на перемогу? По всій країні відповіді різні. Так само і в Коломиї.

Голова Коломийської ТГ дав свою оцінку обуренням щодо витрат під час війни. Богдан Станіславський стверджує, що цього року на військові частини, зареєстровані в Коломиї, виділено 121,4 млн грн.

“Скажіть, будь ласка, яка громада допомогла їм більше? Таких немає… Це величезні гроші, але хто буде сперечатись, що потрібно більше? Ніхто. Тому до кінця року ця сума зросте. Крім того, Коломийський бюджет цього року переводить державному понад 200 мільйонів гривень (це називається реверсна дотація). І я впевнений, що ці понад ДВІСТІ МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ державою теж будуть витрачені на армію”, – пише Богдан Станіславський.

Коломияни з відповідями не забарилися:

“Звертаюсь до тих хто написав цей пост. Звідки така впевненість, що 200 млн.грн з держбюджету будуть витрачені на армію?”, – пише коломиянин Назар Федорук.

Інші коментарі вказують на те, що думки містян поділилися. Ті, кого війна торкнулася особисто, виступають за максимальну підтримку військових, але чимало й таких, кому витрати на благоустрій у сотні мільйонів на часі.

“Важливо і те, що коли інші громади вдосконалюють благоустрій, ми не можемо просто спостерігати. Бо основний ресурс громади – люди, і що б ми їм не говорили, вони не будуть жити в громаді з поганим благоустроєм. Тобто, не розвиваючись, навіть попри війну ми ризикуємо програти конкуренцію за людей і це може стати незворотним процесом для нашої громади”, – переконаний міський голова.

“Ця дилема гарно вирішується, коли стоїш на Алеї Слави перед могилами хлопців. А основний ресурс громади – люди живуть не там, де благоустрій, а там де є зайнятість, можливість більше заробляти. Залишайте собі довоєнний бюджет 360 млн (чи скільки там він був) і на нього робіть благоустрій, а решту треба віддати хлопцям військовим у вигляді дронів, дронів і ще раз дронів, бо це єдине, що зменшує кількість смертей на фронті”, – апелює до Богдана Станіславського коломиянин Ігор Козак.

До теми: Чистка за 4,6 млн грн: намул з Шевченківського озера залишають понад берегом водойми

Очільник громади Коломиї іншої думки:

“Гроші, які є в нашому бюджеті ми не вкрали та не приховали. Вони через передбачений законом механізм для того і надійшли в бюджет громади, аби бути використаними на її користь”, – переконує Богдан Станіславський у своєму дописі про витрати в часі війни. А ще нагадує, що “понад 320 млн грн громади цього року буде витрачено на пріоритетні потреби, пов’язані з війною”.

У іншому своєму зверненні до громади Богдан Станіславський хвастає, що Коломийська громада – серед лідерів по закупівлі дронів для військових. За його словами на це Коломия витратила 23 млн 300 тис грн.

“Більше за Коломию серед всіх органів місцевого самоврядування за бюджетні кошти квадрокоптери купує тільки Дніпро, Кривий Ріг та Житомир”, – пише голова Коломийської громади на своєму  телеграм-каналі.

Ми ж нагадаємо, що надходження бюджету Коломийської громади у 2023 році запланований на рівні 1 млрд 241 млн грн, з яких біля 200 млн Коломия повертає у дербюджет, як громада з високими доходами (реверстна дотація).

Тобто дронів Коломия закупить на приблизно 2% бюджету (23 млн грн). Загалом же допомогти армії і військовим частинам обіцяє на менше 10% бюджетних коштів (121,4 млн грн).

А 320 млн грн з бюджету Коломийської ТГ, які голова назвав витратами “на пріоритетні потреби, пов’язані з війною” – це власне 121 млн грн на допомогу військовим плюс реверсна дотація у держбюджет. Усе вкупі сягає четвертини запланованого бюджету Коломийської громади 2023 року.

Тільки одна примітка: чи й правда держава направить їх на підтримку війська, чи все ж таки закупить виготовлення серіалу або ж зробить одну з доріг.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору