Інформатор Коломия

ВЛАДА

Давайте економити на дітях: що не так із закриттям садків на літо у Коломиї

Від середини червня у Коломиї більшість дитячих садочків закрили на канікули, залишивши лічені як чергові. Перший місяць літа у місті працювало тільки 3 садки, а з середини липня до середини серпня – всього два, і обидва віддалені від центру. Нещодавно коломийські батьки отримали повідомлення, що відкриття одного з садків міста перенесли на вересень.

Чому, хто винен і скільки ще батька водити дітей у нерідні дошкільні навчальні заклади – дізнавався Інформатор.

Якщо потрібно зекономити, то з якогось дива в Коломиї найчастіше згадують дошкільну освіту. Щороку взимку і влітку садочки закривають на канікули, залишаючи черговими лічені заклади. Ця практика вже понад десятиліття використовується в нашому місті. Тим часом інші громади до такого кроку вдаються нечасто.

До приладу, цієї зими батьки немалими зусиллями відстояли відкриття садочків громади після понад місяця перерви.

Міський голова намагався виправдати відстрочку нормальної роботи закладів дошкільної освіти, буцімто вартість відвідування садка 1 дитиною обходиться місту в 16-20 тис на місяць, тим часом у приватному садку – 4200-5 800 грн на місяць. Проте виявилось, що за увесь 2022 рік витрати на дошкілля громади становили 44 188 грн за одну дитину, а це біля 4 тис грн на місяць. Виходить, Богдан Станіславський помилився і назвав дані 4 рази вищі реальних.

Детальніше: Скільки обходиться бюджету Коломиї перебування однієї дитини у садку 

Додатковий стрес

Наскільки зручно для дітвори та батьків ходити у черговий садок знають лише ті, кому доводилось вранці підривати сонного малюка і чимдуж мчати в інший мікрорайон міста.

У 2023 році попри рекордний розмір прийнятого бюджету (понад 1 млрд 241 млн грн) від цієї практики не відмовилися.

З середини червня у місті працювало лише три садка, а з середини липня – всього два (до слова, обидва впритул до об’єктів критичної інфраструктури, у віддалених від центру міста районах).

Наші діти мають чимало викликів: вчитися і розвиватися в умовах війни – непроста задача для педагогів, що й говорити про дітей. Стресів від переходу з садка в садок ще більше: новий дитячий колектив, чужа вихователька, няня, стіни, ліжечка й укриття. Все нове та ще й діставатися до садка треба довше.

Навіть в радянському союзі розуміли, що дошкільний заклад має бути поблизу дому: сонна дитинка має вдягнутися і встигнути на сніданок. Тобто о 8:30 треба бути вже в групі.

Ці та інші причини змушують батьків випрошувати на роботі відпустку, потім брати додаткову за свій рахунок або ж шукати собі на заміну бабусю, дідуся чи няню.

Відстань і зручність

Якщо говорити про садочки, які з середини липня стали черговими, то до них різними дорогами від ратуші треба йти 1,5-2 км до одного, і 2,6-2,8 км до іншого.

У добру погоду дорослий подолає цю відстань за 15-20 хвилин. Дитина – за 30-40 хв. В дощ дістатися пішки цих чергових садків довше і складніше.

Маршрутки до одного з чергових садків ще ходять часто, а ось до іншого добиратися сполучення погане.

А що робити тим, хто мешкає у протилежному від чергового садка куточку міста?

Чи розуміють у ратуші, що далеко не в кожного сьогодні є автівка і можливість возити дитину до дошкільного закладу?

Безпека

В умовах постійних ракетних атак на Україну влада не врахувала той факт, що обидва садка перебувають у безпосередній близькості до об’єктів критичної інфраструктури та інших споруд, по яких ворог уже здійснював атаки у інших міста України.

Відтак постає питання: чи й правда діти є у пріоритеті для тих, хто приймає рішення про закриття садків та визначення тих ЗДО, які будуть чергувати.

Але і це не все, за нашими даними у деяких садках влітку планували провести ремонти. Проте роботи так і не розпочалися, а в одному з садочків у центральній частині міста не встигають завершити. Наразі батьків повідомили про відстрочку ще на два тижні, до вересня.

Які ж ЗДО Коломиї запрацюють, а які – ні, і чому причина Інформатор дізнаватиметься в управлінні освіти. Слідкуйте за нашими новинами.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору