Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Яка реакція омбудсмена на конфлікт між екссекретарем та депутаткою Коломийської міськради

Яка реакція омбудсмена на конфлікт між екссекретарем та депутаткою Коломийської міськради

Уповноважений з прав людини опублікував свою відповідь щодо ситуації, коли ще чинний секретар Коломийської міської ради образив одну із жінок-депутатів цієї ради. 

Деталі розповість Інформатор.

Передісторія:

9 листопада на сесії тодішній секретар Коломийської міської ради Андрій Куничак в короткій промові звернувся до депутатки і однопартійки Галини Белі зі словами: “не дивіться так… як відьма”.

На сайті омбудсмена пишуть, що під час моніторингу ЗМІ була виявлена інформація щодо сексистських висловлювань секретаря Коломийської міської ради стосовно жінки-депутата цієї ради.

“За інформацією, поширеною в ЗМІ, під час засідання Коломийської міської ради 09.11.2023 секретар цієї ради вжив висловлювання, що принижують жінку, порушують її право на повагу до честі, гідності та впливають на її ділову репутацію, нівелюють її повноваження як депутата міської ради”, – йдеться у відповіді.

Уповноважений переглянув запис засідання і підтвердив, що висловлювання публічної особи, депутата місцевої ради містять ознаки дискримінації за ознакою статі та порушення норм та правил етичної поведінки депутатів місцевих рад, передбачених зокрема статтею 8 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

Також до омбудсмена зверталась й сама депутатка для захисту від дискримінації за ознакою статі, тож було відкрито провадження Уповноваженого.

Крім того, 14 листопада на сайті місцевих петицій Галина Беля зареєструвала петицію про дострокове припинення повноважень секретаря Коломийської міської ради Андрія Куничака. За 10 днів вона набрала потрібні 200 голосів, а вже 6 грудня відбулося засідання постійної комісії, де її й розглянули, а також зачитали надісланий напередодні лист із роз’ясненнями та рекомендаціями  Уповноваженого. Детальніше у статті: У Коломиї комісія розглянула петицію щодо звільнення з посади секретаря Андрія Куничака

Коломийська міська рада вжила наступних заходів:

  • розглянула питання неетичної поведінки секретаря на постійній комісії
  • секретарю Коломийської міської ради винесено попередження із занесенням до Протоколу засідання Постійної комісії;
  • за рішенням Постійної комісії головуючому сесійних засідань рекомендовано попереджати персонально та закликати до порядку депутата, який порушує правила етики.

Згодом міський голова Коломиї видав розпорядження підтримати петицію про дострокове припинення повноважень секретаря міськради. Й Андрій Куничак самостійно написав заяву, тож 12 грудня за результатами таємного голосування його зняли з посади. Більше у статті: Цілком таємно: як в ратуші Коломиї знімали з посади секретаря

На сайті омбудсмена зазначається, що Уповноважений забезпечив належне реагування Коломийської міської ради на прояви сексизму секретарем ради та вжив заходів щодо захисту від дискримінації за ознакою статі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору