Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

На суд не з’явився і може бути оголошений у розшук: деталі засідання у справі Коцаби в Коломиї

На суд не з'явився і може бути оголошений у розшук: деталі засідання у справі Коцаби в Коломиї

23 січня у Коломийському суді відбулось засідання у справі Руслана Коцаби, якого звинувачують у держзраді. Власне, сам обвинувачуваний втік у США. У Коломиї ж суди тривають вже 5 рік.

Інформатор за даними Суспільного розповість, чому Коцабу можуть оголосити у розшук.

Обвинуваченого у держзраді Руслана Коцабу можуть оголосити у міжнародний розшук.

Усе — через те, що на засідання, що мало відбутися 23 січня у Коломийському міськрайонному суді, не з’явилися ні Коцаба, ні його адвокатка Світлана Новицька, повідомляє із зали суду кореспондентка Суспільного.

На відсутність на судовому засіданні Руслана Коцаби та його адвокатки суддя Олександр Калинюк відреагував так:

“Якщо обвинувачений і надалі не братиме участь у судових засіданнях в онлайн-режимі, а суд відмовив, нагадаю, у задоволенні клопотання прокурора у листопаді минулого року про оголошення у розшук, тому що обвинувачений брав участь, і нам відоме його місце перебування. Якщо обставини зміняться, то, звичайно, що суд буде розглядати це питання з урахуванням цих змінених обставин”.

Нагадаємо, що раніше Коломийський суддя відхилив клопотання про екстрадицію Коцаби, якого звинувачують у держзраді.

Наступне судове засідання у справі Коцаби відбудеться 19 лютого.

Засідання суду в справі обвинуваченого у держзраді Руслана Коцаби, 23 січня 2024 року, Коломийський міськрайонний суд, Івано-Франківщина. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Засідання суду в справі обвинуваченого у держзраді Руслана Коцаби, 23 січня 2024 року, Коломийський міськрайонний суд, Івано-Франківщина. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Коцаба — проросійський пропагандист, який закликав українців бойкотувати мобілізацію. У лютому 2015 його звинуватили у державній зраді та перешкоджанні діяльності ЗСУ. У травні 2016 року Івано-Франківський міський суд виніс обвинувальний вирок Коцабі — три з половиною роки позбавлення волі за перешкоджання діяльності Збройних сил України.

Коцаба оскаржив вирок в Апеляційному суді Івано-Франківської області. Суд його повністю виправдав та визнав його невинним. Прокуратура оскаржила рішення апеляційного суду, і з квітня 2019 року справу Коцаби про державну зраду розглядають у Коломийському міськрайонному суді.

Коцаба виїхав з України під час повномасштабного вторгнення РФ. Він і його адвокати під час онлайн-засідань у суді розповідають різні версії, як пропагандисту вдалося перетнути кордон.

22 лютого 2023 року адвокатка обвинуваченого Світлана Новицька під час судового засідання у Коломийському міськрайонному суді повідомила, що Руслан Коцаба виїхав з України у США зі статусом політичного біженця.

9 березня суддя Олександр Калинюк сказав, що обвинувачений у державній зраді Руслан Коцаба виїхав у Сполучені Штати Америки за програмою “Єднання заради України”, яку для допомоги українським біженцям запровадив президент Джо Байден.

Деталі ТУТ.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору