Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Банкіри, адвокати, лікарі й поліція: хто та що колись розміщувалось по Театральній, 48

Банкіри, адвокати, лікарі й поліція: хто та що колись розміщувалось по Театральній, 48

Вулиця Театральна у Коломиї готова вражати своїми архітектурними спорудами будь-кого. Й однією із найцікавіших, найбільш яскравих та вражаючих є будівля за адресою Театральна, 48, де вже рівно 80 років знаходиться Коломийська дитяча музична школа №1 імені Анатолія Кос-Анатольського.

Інформатор пропонує дізнатися історію цієї кам’яниці за дослідженням місцевого краєзнавця Іллі Криворучка.

Дослідник наголошує, що ця споруда є прекрасним прикладом архітектурного стилю модерн. За даними реєстру пам’яток м. Коломия, збудували її на початку ХХ століття й була житловим будинком, але не вдалося знайти інформації, кому належала ця будівля.

Спершу, за часів польського панування, в будівлю перемістили дирекцію Банку господарства крайового в кінці 1920-х років (щоправда, згадується адреса вул. Косцюшки, 46, а вже з початку 1930-х – №48). Це підтверджують й дослідження В. Нагірного та С. Андріїшина. Спочатку він знаходився на теперішній вул. Чорновола, 6. Проіснував даний банк у Коломиї до 19 вересня 1939 року. Очільником коломийської філії був Юліан Чабовський. Зараз Bank Gospodarstwa Krajowego є єдиним польським банком, який належить уряду.

На початку 1930-х років мав адвокатську контору в даній кам’яниці єврейський адвокат Йоахім Ашкенази. Ще тут був лікарський кабінет лікаря Зеліга Бляйхера.

У часи Другої світової війни в цій будівлі розмістилася кримінальна поліція. Цей нацистський орган займався розслідуванням злочинів, націоналізацією систему поліцейського нагляду, введенням національного реєстру та ін. Був створений цей орган у Коломиї 6 вересня 1941 року в цій будівлі, а згодом перевели в будівлю на Театральній, 54.

У газеті “Воля Покуття” за січень 1942 року сказано, що по вул. Театральній, 48 знаходилася адвокатська контора сина о. Антіна-Любомира Лушпинського (1882-1964), який був капеланом УГА та проводив обряд похорону в с. Русові письменника В.Стефаника, Мирона Лушпинського (1910-1964). Точно відомо, що протягом 1925/1926 навчального року був учнем 7 класу, а 1927 року завершив навчання у Станиславівській українській гімназії. У 1930-х роках адвокат в Снятині. У січні 1942 року переніс свою канцелярію на вул. Театральну, 48. Під час німецької окупацїї – автор дописів у газеті «Воля Покуття». Емігрував разом з дружиною Ярославою Герасимович-Яросевич (21 липня 1910, с. Лука, Буковина — 24 вересня 1995, Нью-Йорк), яка 12-20 вересня 1943 року брала участь в конференції учителів народних шкіл Коломийської округи, яка проходила в Коломиї, до США. Помер у Нью-Йорку.

Більше 130 нових вакансій у Коломиї тим, хто шукає роботу

І от із 1944 року в будівлі знаходиться дитяча музична школа №1 імені А. Кос-Анатольського. Авто дослідження стверджує, що історія музичної школи розпочалася ще у 1921 році, коли була заснована Коломийська філія Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка у Львові. Інспектором філії Інституту був визначний український композитор і музичний діяч, доктор Станіслав Людкевич. У філії Анастасія Гіссовська викладала теоретичні дисципліни, Яків Козарук — гармонію та гру на віолончелі, Ірина Сатурська — гру на фортепіано. Велика заслуга у відкритті української музичної школи в Коломиї належить Роману Ставничому та Роману Рубінгеру, також засновнику симфонічного оркестру в Коломиї і довголітньому директору музичної школи (з 1928 по 1964 роки).

У 1928-1929 н. р. об’єднаний двохсотголосий хор та гімназійний симфонічний оркестр під керуванням Романа Рубінґера вперше виконали в Коломиї «Заповіт» Михайла Вербицького.

Визначним явищем музичного життя міста і всієї Галичини 1930-х років була постановка камерної опери Лисенка «Ноктюрн». У важкі післявоєнні роки високий рівень музичної школи зберігався завдяки праці таких музикантів, як завуч школи Василь Якуб’як – музикознавець, композитор, диригент; педагог по класу фортепіано Євстахія Ласійчук, вихованка фортепіанного класу Василя Барвінського у Вищому музичному інституті ім. М. Лисенка у Львові.

Також у школі працювали такі відомі вчителі: Ксенія Кічура (1912-1969) (фортепіано), Любов Станкевич (1928-2011) (фортепіано), Романа Клапоущак-Гумілович (завідуюча фортепіанним відділом), народний артист України Павло Терпелюк та ін.

Сьогодні музична школа №1 у Коломиї має чимало талановитих та відомих випускників.

Досліджуйте історію з нами:

  1. Ткацька фабрика та котельня: історія вулиці Шипайла у Коломиї
  2. Дорога до лижварських трас, вбивство у будинку №3 та пекарня в підвалі: історія вулиці Кобилянської в Коломиї
  3. Кам’яниця часів Австро-Угорщини | Історія будівлі Коломийського педколедж
  4. Унікальні фото Коломиї та коломиян у середині XX століття
  5. Чорне золото і коломийська локалька: як попід ратушею сновигали потяги
  6.  50 фото Коломиї з минулих сторіч
  7. Базарний день: столітні фото Коломийської площі ринок
  8. Карлсберг, врятовані реліквії та перші німецькі колоністи Коломиї: досліджуємо Маріягільф
  9. Історія переіменувань: вул. Пушкіна й німецький Баґінсберґ
  10. Історії вул. Чехова в Коломиї
  11. Знищені австрійські казарми, вілла й колони в’язнів: історія вулиці Чайковського в Коломиї
  12. Древні вали, будинки розпусти й гетто: історія вулиці Валова в Коломиї

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237 

Нагору