Інформатор Коломия

АВТО

Три ляпаси архітектурі Коломиї: чи може влада протидіяти порушенням власників будинків у середмісті?

Три ляпаси архітектурі Коломиї: чи може влада протидіяти порушенням власників будинків у середмісті?

Коломийська міська рада має чіткі вимоги, щодо вигляду архітектурного середмістя: фасади мають бути в пастельних, стриманих тонах, а реклами не повинні домінувати. Проте цих вимог дотримуються не всі й не завжди.

Інформатор розповість про найбільш гучні випадки порушень стилю архітектурного ансамблю історичної Коломиї і чим вони закінчилися.

Прогулюючись середмістям Коломиї, ви, мабуть, помічали, що будинки історичного ареалу витримані у пастельних тонах. Вигляд і всі зовнішні перетворення, які власники будинків в центрі планують здійснити, мають проводитися з дозволу міської ради. Для цього треба звернутися в управління містобудування й до спеціалістки управління культури, яка спеціалізується на захисті архітектурної спадщини.

Архітектурний центр Коломиї захищений від самовільних ремонтних робіт.

Проте, виявляється, правила діють не для всіх.

Будинок Барбі

Так, на вулиці Вагилевича, 4/2  вже біля 20 років фасад будинку в історичному середмісті разить яскраво-рожевим кольором. “Будинок Барбі”, як його звично називають місцеві мешканці, дуже резонує із пастельними тонами забудови у центрі. Попри активну критику будинок так і не перефарбували.

Нова власниця, нотаріус Тамара Базюк, купила будівлю уже в такому кольорі. Розуміє, що фасад не дуже вписується у загальний вигляд середмістя, тому запланувала перефарбувати будівлю. Війна змусила відкласти плани, аде вже цього року пані Тамара таки здійснить омріяний ремонт і, як то годиться, буде радитися з міськими архітекторами. Тож ця історія чекає свого позитивного вирішення.

Зелений ріг і додаткові витрати

Але от господарі будинку на розі вул. Театральна-Пекарська у квітні 2022 року також не порадились і зробили все на свій смак. Проте з рук їм це не зійшло.

“Треба припинити дозволяти людям паскудити історичні пам’ятки таким фарбуванням фасаду!”, – написала активістка Яна Букрєєва і її підтримав теперішній начальник управління містобудування Андрій Олійник.

Відреагували активісти Коломиї – перший обурливий допис з’явився у групі “Комуналка Коломия”.

Але новий власник приміщення не став дочікуватися листів зі штрафами і вирішив привести вигляд будівлі до вимог управління містобудування. Ремонтні роботи вже закінчуються.

29 квітня 2022 року працівники міськради склали акт. А відтак за тиждень ґазди змушені нести додаткові витрати: перефарбували фасад у спокійніший відтінок.

ріг вулиць Театральна-Пекарська

 

 

Жовтогарячий плювок на правила

Найбільш свіжий випадок викривлених смаків – яскраво-жовтий фасад будинку на площі Відродження.

Інформатор писав про це порушення ще у жовтні 2023 року. Проте минуло 3 місяці, а влада міста ніяк не врегулювала це питання.

В управлінні містобудування Інформатору відповіли, що власники ювелірного магазину не отримували дозволу. Однак до відповідальності притягнути людей у ратуші не можуть через постанову Кабміну №303, мовляв, під час дії воєнного стану перевірки не проводяться.

А нещодавно юристка і активістка з Коломиї Іванна Костракевич привернула увагу громадськості на цю проблему.

“Золотий Вік” ви в своєму розумі? Зафарбувати пам’ятку архітектури у м. Коломия в жовтий колір, це як мінімум жлобство!
Коломийська міська рада, ви давали дозвіл на зафарбовування фасаду цієї будівлі?
Ні, не золотий, а РУЙНІВНИЙ ВІК!!!!”, – написала Іванна Костракевич.

Коментарі коломиян досить безжальні, називаючи це “ганибищем”, трешом, кольором фастфуду і “дитячого поносу” та іншим неподобством. Щоправада, знайшлись і такі, кому жовтогарячий відтінок припав до душі, бо все інше “однотонне похмуре”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору