Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Хроніки 730 днів повномасштабної війни: боротьба триває

730 днів повномасштабної війни: боротьба триває

Світанок 24 лютого 2022 року для українців почався не з кави. 67 російських ракет уразили міста України, ворог почав наступ. Спершу ми рахували години, не знаючи, чи закінчиться цей день. Згодом цей лік перейшов на дні, тижні, місяці… Тепер – на роки.

Інформатор пропонує згадати моменти, які увійшли у світову історію.

Сьогодні українці переживають одну із криз, і пов’язана вона із тим, що у 2023 році не було значних здобутків, а в останні місці українському війську довелось відійти з позицій. Бахмут, Авдіївка.. міста, за які точилися надважкі бої.

Але пригадаймо, чого ми досягли.

Найперше важливо пам’ятати, що українська ППО навчилася збивати балістичні цілі, серед яких гіперзвукові “Кинжал” . А ще наші сторожі повітряного простору навчились протидіяти дронам-камікадзе, не витрачаючи дороге озброєння. З 2023 року ракетні і дронові атаки росії все менш ефективні, хоча обходяться країні-агресору дуже дорого.

Крім того,

Історія деокупації України

Звільнення Київщини

Бої за Київ розпочалися після вторгнення РФ до України 24 лютого 2022 року.

24 лютого близько 5:00 ранку війська РФ завдали серії потужних авіаударів по різних об’єктах Києва. Того ж дня в Києві почав формуватися добровольчий загін ТрО «Азов». Про набір добровольців оголосив у Києві на Майдані Незалежності полковник Андрій Білецький, засновник полку «Азов».

Станом на 14:30 ворожі диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ), які виявили у Києві, були оточені та зачищені. Станом на 18:00 Київ зачищений від диверсантів; у місто підтягуються українські війська.

Наступ російських сил на Київ відбувався з північно-західного напрямку, з боку Чорнобильської зони відчуження та Білорусі, бої з російськими ДРГ з початку вторгнення відбуваються переважно на обох берегах Дніпра. Станом на 1 квітня 2022 року бої велися лише за передмістя Києва. В самому Києві бої велися лише з диверсійно-розвідувальними угрупуваннями. Російським військам була завдана нищівна поразка і сили вторгнення були вимушені відступити. Від 1 квітня тривала зачистка населених пунктів від залишків російських угрупувань.

Звільнення острова Зміїного

Операція зі звільнення острова Зміїний тривала більш ніж два місяці – за цей час ЗСУ знищили 20 одиниць російської техніки на загальну суму 900 млн доларів.

Звільнення Харківщини

У вересні 2022 ЗСУ звільнили майже всю територію Харківської області. В ході стрімкого контрнаступу українські воїни вибили росіян за річку Оскол, та відновили контроль над 551 населеним пунктом. Окупанти втекли зі своєї бази в Ізюмі, залишили важливий залізничний вузол Куп’янськ.

Під час звільнення території Харківщини було знищено та захоплено велику кількість російської техніки вартістю приблизно 700 млн доларів.

Повернення Лиману

4 жовтня український прапор замайорів над Лиманом. Після вдалої Харківської операції Сили оборони взяли окупантів у Лимані в оперативне оточення і за кілька днів звільнили місто. Повернення Лиману відкрило шлях до деокупації Донбасу та створило передумови подальшого просування на Луганську область.

Визволення Херсона

11 листопада 2022 року — завершення переможної наступальної операції ЗСУ. Деокупація міста завершила блискучу Херсонську наступальну операцію, в результаті якої підрозділи Сил оборони України просунулись на відстань до 40 кілометрів, звільнили територію площею до 5700 км2 і визволили до 211 населених пунктів, включаючи обласний центр — місто Херсон.

Наступ на Херсонському напрямку було розпочато 29 серпня 2022 року напередодні Харківської наступальної операції.

До кінця вересня українським військам на Півдні вдалося просунутись приблизно на 15 км, вийти на адмінкордон із Херсонською та Дніпропетровською областями і надійно закріпитись на плацдармі за Інгульцем. Кількість визволених населених пунктів сягнула 13, площа деокупованої території — близько 1000 км2.

Другий етап Херсонської наступальної операції розпочався на початку жовтня і тривав до його середини 2022 року. У цей час основні наступальні дії Сил оборони України відбувались на Бериславському напрямку на східному березі Інгульця. Тут вдалося просунутись на глибину до 40 км, деокупувати територію площею близько 1200 кмі визволити 29 населених пунктів.

18 жовтня 2022 року російський генерал сєргєй суровікін, який під той час командував об’єднаним угрупованням російський окупаційних військ, постійно затинаючись і перечіпаючись через кожне слово, зачитав з телесуфлера звернення, в якому заявив про надзвичайно складну для загарбників ситуацію в районі Херсона і можливість ухвалення найближчим часом «самих непростих рєшеній». Заявленим непростим рішенням став відступ окупантів з правого берега Дніпра і Херсона під постійним тиском з боку підрозділів Сил оборони України.

Нищення російського флоту

Москва пішла на дно

«Русский военный корабль, иди на …» — Українська поштова марка (з українським прикордонником на тлі крейсера «Москва»), презентована та введена в обіг за день до знищення «Москви» — 13 квітня 2022 року
Флагман Чорноморського флоту ВМФ Росії ракетний крейсер «Москва» затонув 14 квітня 2022 року, внаслідок удару, здійсненого 13 квітня 2022 року в районі острова Зміїний двома ракетами «Нептун» берегового ракетного комплексу РК-360МЦ «Нептун» Військово-морських сил України.

Ракетний крейсер «Москва» був найбільшим бойовим кораблем Чорноморського флоту рф та належав до числа шести найбільших кораблів ВМФ росії.

«Москва» — це перший втрачений флагман російського флоту з часів російсько-японської війни, і найбільший з часів Другої світової війни військовий корабель, затоплений у ході військового конфлікту.

За даними РНБО України з 510 чоловік, що перебували на борту корабля, вдалось врятувати лише 58.

Знищення “Новочеркасска”

26 грудня путіну доповіли про “пошкодження” великого десантного корабля Чорноморського флоту “Новочеркасск”.

Судно було навантажене боєприпасами. Зокрема, там були ракети “Калібр” і КАБи.

У Повітряних Силах проінформували, що в момент атаки корабель міг перевозити боєприпаси та іранські дрони-камікадзе типу Shahed.

Пізніше оприлюднили супутникові знімки знищеного корабля — він пішов на дно. Також у ЗМІ повідомили, що частково затонуло ще одне судно.

Міністр оборони Великобританії Грант Шаппс  назвав ураження корабля демонстрацією того, що “ті, хто вважає, що війна в Україні зайшла в глухий кут, помиляються”.

“Цезарь Куников” пішов на дно

14 лютого 2023 року українські дрони уразили російський великий десантний корабель “Цезарь Куников”, пишуть ЗМІ. За їхніми даними, це була операція розвідки. Корабель затонув.

Міністр оборони Великобританії зауважив, що за останні чотири місяці українці знищили 20 відсотків Чорноморського флоту РФ.

Це тільки невеличка жменька всього того неймовірного, що змогли зробити українські війська за 2 роки війни, де кожна доба – символ нашої незламності. Згадуйте це в години печалі чи розгубленості. Так, зараз переломний момент і нам всім дуже болить, коли доводиться відступати. Але ж пам’ятаете, що сказав Шарль де Голль: можна програти битку, але це не означає, що ми програли війну. Наша боротьба триває.

У 2 річницю повномаштабного вторгення на лічильнику України:

понад 400 тисяч знищених ворожих солдат, 6,5 тисяч танків, 12,4 тисячі ББМ, майже 10 тис ртсистем, майже 1000 РСЗВ, 682 засобів протиповітряної оборони, 340 літаків, 325 гелікоптерів, 7628 безпілотників, 1903 крилаті ракети, 25 кораблів, 1 підводний човен, 1757 одиниць спецтехніки.

Читаючи це все, згадайте, як два роки тому ви разом з мільйонами українців рахували перші години стримування ворога, не знаючи, чим закінчиться той день.

Головне фото – Сухопутні війська ЗС України.

Нагору