Коломия До сайту

Що присудив раєцький уряд за міжусобиці й образу покійників у Коломиї в XVIII ст

Діялося то в Коломиї рівно 267 років тому, в добу Просвітництва.

“Дня 24 червня 1757 року…” – як йдеться у матеріалах справи, рукописи якої нещодавно оприлюднили силами галичан. Два славетних коломийських міщани  посварилися черед дурний жарт і в ході суперечки дійшло до образ покійних батьків. Що ж на це відповів раєцький коломийський уряд Його Королівської Милості?

Інформатор звернувся до «Книги війтівського та раєцького урядів міста Коломиї 1739 – 1769 рр.» віднайденої в оригіналі і виданої за ініціативи Юрія Романюка, аби розповісти вам цікавинку з давнього минулого славного міста.

“У справі між сторонами славетного Василя Білоскурського, коломийського міщанина, а з іншого боку, славетного Миколая Сьомяка, також коломийського міщанина. Де Василь представив перед нашим судом матеріали розслідування. З них ми вичитали, що Миколай наче жартома вдарив Василя кийком по полах три рази, через що вони взялися поміж собою зʼясувати стосунки, і в цій суперечці Миколай Сьомяк закидав Василю, що начебто його батько вбив пса, а його брат здер коралі з Самсонки, кажучи таке: «Ми сорочки не крали».

Отже, ми, міський раєцький коломийський уряд Його Королівської Милості, вислухавши суперечності обидвох сторін, виносимо такий декрет: оскільки згаданими словами ображав його батька та матір, котрі давно з цим світом розпрощалися і вже розсуджені Божим судом, от ми їх засуджувати не повинні.

За це має перепросити через гідних людей синів світлої пам’яті батька їхнього Михайла Бялоскурського і судові витрати відшкодувати, відсидіти два дні на ратуші, панських гривен має дати шість. А за те, що закидав Стефанові Бялоскурському про коралі з Самсонки, то хай доведе, а якщо доведе, то тоді Стефан має бути засуджений, а якщо 6 не зміг Миколай Стефанові це довести, то тоді повинен перепросити за це Стефана через гідних людей і честь повернути.

На цьому декреті підписуємося:
Ян Піскозуб, ландвійт;
Миколай Осталович, бурмистр;
Юзеф Басцяк, бурмистр;
Федір Голотка, присяжний”

Отже раєцький коломийський уряд Його Королівської Милості вирішив, що високоповажні коломияни мають самі дійти згоди, натомість за образу покійних батьків Миколай Сьомак має перепросити синів Михайла Бялоскурського, а ще відсидіти два дні на ратуші та й сплатити 6 гривень судових витрат.

Читайте до теми: Удари батогом і тиждень лежати хрестом в костелі: як карали за бійку в Коломиї у XVIII столітті

Пізнати судові справи Коломиї XVIII ст. можна за даними «Книги війтівського та раєцького урядів міста Коломиї 1739 – 1769 рр.». Видання можна придбати у книгарнях міста.

Найбільш цікаві судові справи XVIII століття очікуйте згодом на нашому сайті.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237