Інформатор Коломия

ВЛАДА

Найбільше чи найгірше? Хроніка перипетій з укриттям ліцею №5 Коломиї | ВІДЕО

Найбільше чи найгірше? Хроніка перипетій з укриттям ліцею №5 Коломиї | ВІДЕО

Проблема з облаштуванням укриття ліцею №5  також затягнулася на роки. Але у ратуші переконують, що воно придатне. За 2,5 роки сотні квадратних метрів найбільшого шкільного укриття так і не стали безпечним і комфортним прихистком для коломиян, хоч з міської скарбниці витягнуло кілька мільйонів. Скільки ще і чи видно просвіток?

Знає Інформатор Коломия.

2022 рік. Україна вже пів року під обстрілами. Коломийська громада отримує рекордні податкові надходження від військового ПДФО, але вирішити проблеми укриттів місцева влада не квапиться.

До прикладу найбільше шкільне укриття Коломиї ( а це майже 400 м² підвалу ліцею №5 ) стояло заболочене. Тьмяна лампа, багнюка впереміш з камінням. Таким був сховок для дітей в липні 2022 року.

Більше детально читайте у статті Ні підлоги, ні затишку. Де перечікували тривогу дошкільнята садка №16

Укриття ліцею №5 у Коломиї, липень 2022р

Перед новим навчальним семестром у 2022 році на шкільних зборах крики і чвари: батьки казали, що не пустять до ліцею дітей, бо там нема “людського укриття”. Тоді дирекція могла лише запропонувати переховуватись у цокольному приміщення, в коридорах чи переодягальні спортзалу.

2023 рік

Що змінилося з того часу? Це питання ми поставили директорці ліцею №5 Оксані Якубовській напередодні 2023-2024 навчального року. І вона поспішно сказала: “Майже нічого”. А все тому, що затягується заміна даху, бо вода зі стріхи стікає під укриття, просочується крізь нові бетони й загрожує закоротити високовольтні електромережі, що пролягають під будівлею.

Навчання у ліцею №5 відбувається у дві зміни, бо укриттів не вистачає. Така ж ситуація – і в ліцею №1, попри виділені майже 33 млн грн на реконструкцію тиру під укриття.

Деталі – у статті Наразі ні тиру, ні укриття: ситуація у ліцею №1 Коломиї і відео станом на липень 2024 року:

Але повернімося в багатостраждальне укриття ліцею №5. У 2023 р опіку над ним взяло на себе управління комунального господарства Коломийської міської ради .Напередодні нового навчального року комунальники  замовили проектно-кошторисну документацію на капремонт.

Тоді Інформатор повідомляв, що в укритті за 3,5 млн грн з міського бюджету із приміщення підвалу вивезли вологий ґрунт, звели кілька перестінків, залили стяжку, замінили вікна та встановили 9 рекуператорів і 8 вхідних дверей. Під старим корпусом школи є ще одне укриття. Якраз у день, коли журналісти прийшли поглянути на стан споруд цивільного захисту в ліцею №5, ці цокольні приміщення затопило каналізаційними водами. Детальніше – у відео:

2024 рік

За півтори місяці до навчального року у ратуші, певне, згадали, що війна триває і укриття у закладах освіти потрібні (принаймні того вимагає постанова Кабміну). На брифінгу міський голова Богдан Станіславський переконує, що нема критичної ситуації з укриттям одного з найбільших ліцеїв громади:

“Там (в укритті ліцею №5 , – ред) є бетонна підлога, немає плитки, там є туалети… – наводить аргументи Богдан Станіславський. –  Якраз п’ятий ліцей найбільш забезпечений площами, тому що там є і під їдальною, і під старим корпусом, і під новим”.

А от привести його до пуття, каже очільник громади, заважають… експертизи.

“По ходу вводяться нові вимоги, – виправдовує ситуацію міський голова. – Якщо раніше любий капітальний ремонт легко робили (проходили, – ред) експертизу, то тепер без заключення ДСНС експертиза не проходить. Вони викладають по повній всі витрати”

Наприкінці липня 2024 року управління комунального господарства Коломийської міської ради вдруге намагається провести закупівлю на капітальний ремонт укриття ліцею №5. На червневу тендерну закупівлю не подався жодний учасник.

Очікувана вартість не змінилася – 6 811 635 грн.

Дізнатися, хто переможе (якщо цього разу будуть охочі виконувати капремонт) зможемо після 13 серпня. Відтак в кращому випадку до робіт підрядник візьметься за 2 тижні до нового навчального року.

Дивіться також: Куди ховатися? Досі не всі школи і садки Коломийської громади мають укриття. Що каже влада?

Відео з брифінгу 10 липня:

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com

 

Нагору