Коломия До сайту

Рік без переможця АБО Боротьба із в̶і̶т̶р̶я̶к̶а̶м̶и борщівниками у Коломийській громаді

Витрати на боротьбу з борщівником Сосновського у Коломийській громаді росли у геометричній прогресії, аж поки коломийська дизайн-студія замість звичного КП “Зеленосвіт” не перемогла у мільйонні закупівлі щодо локалізації цієї отруйної рослини. Та не кваптесь хвилюватися, влада Коломиї і цю, і наступну закупівлю відмінила, а кошти перенаправили на благоустрій.

Детальніше про ситуацію з поширенням борщівника розповість Інформатор Коломия.

“Ми стараємось силами “Зеленосвіту” і іншими працівниками по селах боротися з ним. Але це не дає того результату, який би ми хотіли”, – стверджував на початку цього літа міський голова Коломийської громади.

І справді, певні потуги боротися (але навряд побороти) з боку міських урядників були. Так, минулого року з міської скарбниці на це витратили майже мільйон.

До теми: 1 млн на борщівник, обрізку і зрізку дерев та корчування пнів: скільки заробив “Зеленосвіт” в Коломиї за пів року

Зокрема на локалізацію борщівника Коломия витратила:

Цього року планували так само, але… ситуація, вочевидь, вийшла з-під контролю. Справа у тому, що усі подібні тендери вигравало коломийські комунальні підприємства “Зеленосвіт” (територія громади) та ритуальна служба (кладовища). Але у 2024 році не склалось.

Цьогоріч на боротьбу з борщівником готові були витратити майже мільйон. Йдеться про косіння 95 000 м² територій та хімічну обробку на площі 250 000м². Проте замість звичного виконавця таких послуг – комунального підприємства “Зеленосвіт” на участь у цій закупівлі подалась і перемогла дизайн студія “ПАРАПЛАН”.

Скріншоти закупівлі у лютому 2024 року

В останні роки ця дизайн-студія вигравала кілька тендерів на перезарядку вогнегасників для структурних підрозділів ратуші. До слова фірма працює майже 20 років із статутним капіталом 1 тисяча гривень. Проте серед видів діяльності фірми нема послуг у сфері озеленення.

Деталі у статті Боротися з борщівником в Коломиї хотіла… дизайн-студія

Управління комунального господарство пропозицію “ПАРАПЛАНу” відмінило. Відтак торги відмінили, як причину вказала “відсутність пропозицій”.

Але і це ще не кінець. У березні була нова тендерна закупівля для боротьби з борщівником. На участь було аж троє охочих і цього разу КП “Зеленосвіт” не проґавило шансу отримати майже мільйон на свої рахунки. Та от біда – інші учасники запропонували меншу ціну. У закупівлю втрутився Антимонопольний комітет, але зрештою управління капітального господарства відмінило і цю закупівлю, обґрунтувавши таке рішення скороченням видатків.

Скріншоти закупівлі у березні 2024 року

Але на брифінгу міський голова Богдан Станіславський пояснив цю ситуацію… по-своєму.

Очільник громади стверджував, що через втручання моніторингу у цю закупівлю у 2024 році заходів щодо боротьби із борщівником Сосновського у Коломийській громаді комунальники не провели.

“Цього року в нас були виділені кошти, – пояснює Богдан Станіславський, – ми проводили тендери у нас були довгі спори через моніторинговий комітет. І ми ці кошти перенаправили на благоустрій. Борщівника дуже багато на тих землях, які комусь належать, бо якщо ми говоримо попри дорогу, то там 15-20 метрів це є дорога не наша. Якщо ми говоримо про лінії електропередач, водопроводи чи ліси  – це всі землі десь роздані. Це дуже багато їх є в приватному секторі, особливо район від Франка, тут уже більше працює муніципальна інспекція, земельний відділ. Але на тих землях, де є суто комунальні, то ми своїми силами собі то…”(обриває коментар, – ред)

Разом з тим міський голова стверджує, що поділу на приватні і комунальні землі нема:

“Дивіться, ми не ділимо приватне чи неприватне. Всім присилаємо листи-попередження, ще від лютого місяця в нас є це задокументовано, що ми звертаємося, – зауважує Станіславський і додає: – Але ж ви бачите чи район Довбуша, всі ці дачі чи район по об’їзній – це все дачні масиви, які не обробляються. Вони позаростали, бо логічно, як це є за кордоном: ти або обробляєш або платиш штраф. А в нас того немає, бо немає інструменту”.

Очільник громади каже, що в структурі міської ради мав би бути відділ по контролю, але на час військового стану нема таких повноважень, тому наразі в Коломиї нема “інструменту, як впливати на людей”.

Проблема борщівника існує десятиліттями і щоразу, коли комунальники міста приймають необдумане рішення – ситуація погіршується. До прикладу у 2022 році журналісти Інформатора Коломиї розповідали про те, як скошування достиглих рослин борщівника тільки сприяє поширенню цієї інвазивної культури.

Читайте більше у статті Чим закінчиться боротьба з борщівником в Коломиї?

ДОВІДКА ДЛЯ ТИХ, ХТО ХОТІВ БИ СПРАВДІ ВИРІШИТИ ПИТАННЯ З БОРЩІВНИКОМ

  1. Ця рослина розмножується лише насінням.
  2. Одна рослина дає близько 20000 насінин, що може прорости в ґрунті навіть через 10-12 років.
  3. Зацвітає борщівник на 2-7 рік життя в залежності від ступеня розвитку. Період цвітіння припадає на кінець червня – початок липня і триває 30-40 днів.

Для боротьби з борщівником Сосновського застосовують механічні та хімічні методи знищення. Для того, щоб механічний метод був ефективним, потрібно систематично підкошувати, щоб не дати утворитися суцвіттю. Особливо ефективним є підрізання кореневої шийки на глибині 8-12 сантиметрів. Найбільш ефективний метод  боротьби – хімічний.

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237