Інформатор Коломия

ГРОШІ

Ще одна вирішальна гривня: як фірма ПБС змагалася за багатомільйонний тендер з частим підрядником Коломиї

Ще одна вирішальна гривня: як фірма ПБС змагалася за багатомільйонний тендер з частим підрядником Коломиї

Тендерна закупівля на десятки мільйонів передбачає капремонт вулиці на околиці Коломиї. У перший рік повномасштабної війни з міського бюджету вже витратили 9 млн грн, зауваження щодо якості робіт з’явились одразу ж. Проте виявилось, це тільки частина більш глобальних витрат.

За право укладати тут асфальт боролися дві фірми. Але верх взяв той самий виконавець, майже монополіст. У закупівлі на десятки мільйонів вирішальною стала… 1 гривня.

Інформатор Коломия розповість, хто, скільки пропонував за виконання капремонту і як відбувалась закупівля.

Нагадаємо, на початку липня управління комунального господарства оголосило закупівлю на 59 млн грн на капітальний ремонт вул. Ніньовського (за документацією комунальників ще стара назва – вул. Шарлая).

У 2022 році на ремонт цієї дороги вже витратили майже 9 млн грн. Головний комунальник Андрій Радовець від запитань утік. Дивіться відео:

Проте згодом заступниця міського голови Зоряна Михалушко таки пояснила, що заасфальтована у 2022 році ділянка вул. Ніньовсього уже врахована у технічних завданнях капітального ремонту цієї дороги.

Також у ратуші зазначили, що у 2024 році планують відремонтувати лише початок вулиці: біля залізничного переїзду, де поруйновані бетонні плити роками дошкуляють водіям.

“Необхідність ремонту цієї ділянки вулиці Ніньовського полягає у зверненні підприємств та підприємців громади, які здійснюють там діяльність. Завдяки їхнім податкам наповнюється бюджет громади та держави в цілому”, — переконує Зоряна Михалушко, заступниця міського голови Коломийської громади.

Як відбувалась тендерна закупівля

Охочих капітально відремонтувати раніше частково заасфальтовану вул. Ніньовського було двоє: ТОВ “ХХІ СТОЛІТТЯ ПЛЮС” (частий виконавець ремонтів доріг у Коломийський громаді)  та ТОВ ПБС (у 2024 році здійснюють капремонт вул. Едельвейсів).

Початкові пропозиції учасників спершу відрізнялися: зі стартової ціни в 59 млн учасники одразу ж скинули по 10 млн і 6,5 млн відповідно. Врешті остаточні пропозиції підрядників впали аж на третину – до 40 млн грн. Без жодних жартів, на багатомільйонній закупівлі вирішальною стала… 1 гривня.

Скріншоти тендерної закупівлі на капремонт вул. Ніньовсього (до перейменування – вул. Шарлая)

Відтак капремонт вулиці Ніньовського у 2024 та 2025 рр за 39 999 999 грн буде здійснювати ТОВ “ХХІ СТОЛІТТЯ ПЛЮС”. Саме ця фірма у 2022 році отримала майже 9 млн грн на асфальтування частини вул. Шарлая, а потім навесні наступного року переробляла дорогу через те, що дорога поруйнувалась ще до перших морозів.

Читайте до теми: Асфальт на вул. Шарлая у Коломиї почав руйнуватися за 2 тижні після ремонту

З графіку виконання робіт виходить, що у 2024 році на ремонт вул. Ніньовського витратять 3 млн грн. А ще 37 млн грн витратять на продовження робіт у наступному – 2025 році.

Крім того у договорі переможця із УКГ зазначено, що прибуток фірми-підрядника складає… 53 тис грн. Адміністративні витрати тим часом нібито складають 27 тис грн.

До слова, капремонт вул. Шарлая за крайні три роки  є найдорожчим дорожнім проєктом. На другому місці – асфальтування вул. Косачівської у 2023 році. Ці роботи за 28 млн грн також виконувало ТОВ “ХХІ СТОЛІТТЯ ПЛЮС”.

Інформатор Коломия продовжує слідкувати за витратами коштів з місцевого бюджету. Як відбуватиметься запланований на серпень-грудень ремонт на вул. Ніньовського – читайте згодом на нашому сайті.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору