Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Небесні опори: 7 серпня Україна відзначає День повітряних сил

Цьогоріч Україна відзначає 16-й День Повітряних сил Збройних сил України. Що нині мають на озброєнні українські авіатори і як це наближає нашу перемогу?

Про цікаві факти й Герої Коломийщини, які тримали для нас небо – у матеріалі Інформатора від НВ.

Повітряні сили існують у складі ЗСУ з 2004 року і були створені шляхом об’єднання двох інших: Військово-повітряних сил та Військ протиповітряної оборони України.

До їхнього складу входить командування, повітряне командування, Харківський національний університет Повітряних сил, військові частини та установи безпосереднього підпорядкування.

Повітряни сили ЗСУ – різноманітні авіації (бомбардувальна, винищувальна, штурмова, розвідувальна, транспортна авіація) і роди військ (зенітні, ракетні та радіотехнічні).

Також до складу Повітряних сил входять окремі військові частини та підрозділи спеціальних військ (розвідувальні, інженерні, радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту, зв’язку, автоматизованих систем управління та радіотехнічного забезпечення, радіоелектронної боротьби, метеорологічного забезпечення, частини матеріально-технічного та медичного забезпечення та інші).

На озброєнні українських Повітряних сил — літаки МіГ-29, Су-27, Су-25, Су-24, Су-24МР, Л-39, Іл-76, Ан-26, Ан-24, Ан-30, Ту-134, гелікоптери Мі-8, Мі-9, зенітні ракетні комплекси С-300 та інші.

На даний момент у Білому домі вивчають можливість надати Україні американські винищувачі. А в середині липня Палата представників США ухвалила проєкт закону про оборонну політику на суму $840 млрд, частина з яких має піти на навчання українських пілотів роботі на винищувачах F-15 та F-16. За словами спікера командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, українські пілоти зможуть освоїти ці винищувачі приблизно за півроку.

«Привид Києва» і Степан Тарабалка

Ще в перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, 27 лютого, СБУ повідомила про українського пілота, якого прозвали «привид Києва», який нібито збив 10 російських літаків.


Історія про «привида Києва» набула популярності в соцмережах і вийшла за межі України. Зокрема, наприкінці квітня газета The Times повідомила, що «привид Києва» загинув, збивши 40 ворожих літаків.

За версією видання, ним був 29-річний майор Степан Тарабалка.

Читайте також: Сторінки з життя військового льотчика з Коломийської громади Степана Тарабалки

Про загибель Тарабалки 13 березня 2022 року у бою з переважаючими силами окупантів 23 березня повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ.

Та згодом командування повітряних сил пояснило, що “привид Києва” – це збірний образ, йому причислили заслуги всієї авіації, в тому числі й нашого Степана.

Та, на жаль, це не єдина втрата Коломийщини в цій війні.

Олександр Кукурба

26 липня під час бойового вильоту загинув пілот 299 бригада тактичної авіації ім. генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова Олександр Кукурба, народжений у Нижньому Вербіжі Коломийського району.

За словами Повітряного командування це був першокласний пілот штурмової авіації Повітряних Сил, здійснив десятки бойових вильотів, знищив багато орків, броньованої техніки та інших цілей російських окупаційних військ, за що й нагороджений орденом «Золота Зірка»!

Сьогодні в рідному селі його іменем хочуть назвати вулицю.

До теми: Вулицю Лесі Українки у Вербіжі хочуть перейменувати на честь загиблого героя

Це не полегшить біль втрати родини, як би нам цього не хотілося.

Українські пілоти знищили десятки ракет, що несли смерть і розруху в наші міста, вони завадили окупантам захопити столицю, і до сьогодні вони стоять на сторожі нашої безпеки. А тому не забувайте їм подумки дякувати, коли чуєте гул реактивного двигуна в небі над собою.

Наталка Сандецька

 

Нагору