Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Мінус одна група: як ведеться садочку №20 на вул. Маковея

Доглянутий, затишний садочок в одному з найбільших спальних районів Коломиї завжди був популярним серед коломийських батьків. Проте цього року перед дирекцією поставили складне завдання: скоротити кількість груп. Батьки ж забили на сполох.

До редакції Інформатора звернулися місцеві мешканці з проханням розібратися, чому одну з груп садка №20 хочуть закрити.

Тут без бахілів не зайти: чисто, чепурні групи й добротне укриття. Окрім дітей дошкільного віку в цьому закладі на вул. Маковея вчаться школярі молодших класів.

Ми зустрілися із директоркою садочка “Світлячок” Оксаною Рибак і розпитали, як їм нині ведеться і чи правда, що скоро одна з гру буде розформована.

Наразі у 8 групах садочку зареєстровано 138 дітей. Але відвідуваність груп невисока: 30-55%. Найперше все тому, що війна насторожує батьків. Так, минулого року садок відвідувало понад 190 вихованців.

Діти, як понад 75 днів не відвідують дошкільний заклад автоматично відраховуються із садка. Відтак постало питання про закриття однієї групи.

До теми: Садочок “Ластівка” відстояв свої групи і має купу цікавинок для вихованців

Хоча з іншого боку Міністерство освіти і науки в цілях безпеки рекомендує під час воєнного стану зменшити кількість дітей в групі до 15-ти. Але ці рекомендації не є обов’язковими для виконання.

Міська рада вимагає скорочення кількості груп садочка. І вже цього четверга, 22 вересня, це питання буде розглядатися на сесії міськради.

Серед усіх є одна старша група “Веселка” із найнижчим показником відвідування – тільки 35-38% діток ходять у садок.

Пані Оксана розуміє обурення батьків, та разом з тим і усвідомлює, що група не може діяти з кількома дітьми, якби активніше відвідували, то й не закривали б.

До теми: Ні машиною, ні човном: до дитячого садочка в Коломиї дороги розмило

А тим часом у садочку готуються до опалювального сезону. Влітку було багато роботи з облаштуванням укриття: стіни вибілені, нові стяжки, плитка, розставлені меблі,  щоб і дошкільнят і учні могли займатися навіть під час повітряної тривоги. Для малюків передбачені навіть ліжечка з матрацами і ковдрами, щоб за потреби покласти дітвору спати.

До теми: Дивіться, діти, під ноги: відсутня дорога до дитячого садочка

А нещодавно у підвалі встановили рекуператори, які дозволяють очищувати повітря і контролювати рівень вологості в укритті.

В укритті є роздільний санвузол і навіть медична кімната. В запасі – вода, медикаменти, засоби гігієни й ковдри.

Групи чепурні, як і павільйони надворі. В кутку садкового подвір’я ростуть овочі, які дітки разом з вихователями висаджували самі.

А ще з вікон садочка відкриваються неймовірні краєвиди. Ними вихованці освітнього закладу можуть милуватися аж до старшої школи, якщо вирішать після закінчення садка здобувати початкову освіту у рідних стінах.

З усього видно, що колектив садка дуже багато доклав зусиль для комфорту й порядку тут. Ніхто не у захваті від закриття групи, проте така вимога влади і нема на те ради. Єдиний вихід – наповнити групи садочка дітворою, але це вже залежить від наших батьків. Долю ж групи “Віночок” депутати Коломийської міської ради вирішуватимуть на сесії 22 вересня.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Наталка Сандецька

Нагору