Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Коломиї відбудеться вечір повстанської поезії

25 жовтня о 15:00, у Музеї історії міста на вечорі повстанської поезії, згадуватимуть творчість зв’язкової УПА Катерини Мандрик-Куйбіди.

Анонсує Інформатор, посилаючись на директорку музею.

У історії боротьби за кращу долю українського народу і волю України звитяжною сторінкою вплетена і доля української поетеси Катерини Мандрик-Куйбіди. Зазнавши принижень і каторжних знущань у найтяжчі часи, ця звитяжна жінка не зломилася. У хвилини розпачу і безнадії, саме життєтворче повітря – написання віршів, давало наснагу і спонукало до боротьби за незалежність України. Талановита поетеса складної долі, палка українська патріотка до останніх днів земного життя залишалася вірною клятві своїм побратимам-воїнам ОУН-УПА, а 25 жовтня 1950 року, вона була була заарештована на 10 років суворого режиму, як «особливо небезпечний злочинець».

За своє життя написала багато віршів, нарисів, оповідок, а також збирала фольклор. ЇЇ твори друкувалася в районних, обласних, загальноукраїнських газетах, журналах, альманах. Її твори перекладено польською, болгарською та російською мовами. Композитори Іван Зажитько та Ярослав Музика поклали декілька її поезій на музику.

Читайте також: У Космачі до 80-річчя УПА меценати поклали пам’ятник Роману Шухевичу | Фоторепортаж

Ювілейна збірка поезій – це велика творча спадщина, яка перейшла нам від незламної жінки. І нині, вогненна поезія Катерини Мандрик-Куйбіди є актуальною та надає нових сил у боротьбі за українську державність з споконвічним ворогом – московською ордою.

До теми: «Здобудеш Українську державу, або згинеш у боротьбі за неї!» | Історія нескореної зв‘язкової УПА Ірини Лепкалюк “Лесі”

Презентуватиме поезію, син пані Катерини – Василь Степанович Куйбіда.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Вікторія Ровенчук

Нагору