Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як працює базар “Вишиванка” у Коломиї: фоторепортаж

Раз на тиждень сюди з’їжджаються з усіх усюд по нову вишиванку, добре полотно, кептарі, запаски, ліжники та інші автентичні гуцульські строї. Раніше базар “Вишиванка” в Коломиї діяв з ночі до світанку, але через війну змістився в часі на ранок.

Що можна надибати на колоритному базарі – знає Інформатор.

Впритул до старої доброї Торговиці на вул. Атаманюка в Коломиї розмістився базар вишиванок. Працює він тільки раз на тиждень: від світання і до обіду четверга.

До теми: Коломийська Торговиця: мегамаркет просто неба

Вдосвіта на базарі у Коломиї починають розкладати свій строкатий крам продавці: жіночі, чоловічі чи дитячі вишиті сорочки, сукні, запаски, крайки, намиста, кептарі, сардаки, постоли, вовняні гуцульські шкарпетки, ліжники, хідники, килими та багато-багато іншого.

Окрім місцевих покупців тут закуповують товари у свої етнокрамниці столичні, львівські, вінницькі, тернопільські підприємці.

Які ціни

Машинна вишивка від 500 грн (на шифоні) і до 1500 грн. Залежить від полотна та об’єму роботи.

Вишиванки ручної роботи обійдуться вам не менш, як у 1200 грн. Якщо б вишиття багацьке, то запасіться принаймні 5 тис грн.

До теми: Топ-7 місць Коломиї, де можна придбати вишиванку

Ось уже кілька років у можу увійшли парні та сімейні вишиванки, коли сорочки для чоловіка, жінки й дитини вишивають один орнаментом або ж використовують схожий мотив. Сімейний набір з 3-х сорочок вартує від 8000 грн і до 20 000 грн. Парний – приблизно на 1 тис грн менше.

Кептарі та сардаки вартують не менше 10 тис грн. Є нові, а є й такі, що мають історію: деякі підприємці вишукують і скуповують такі речі у селах. Вік таких сардаків та кептарів може сягати 80-100 років.

Дивіться також: Яблунівський базар: здибанки, закупи і теревені

Крайка із запаскою коливається в ціні від 250 грн і до 5 тис грн. Зауважимо, що запаски з тонкого дешевого полотна не лягають добре, тому краще тут все ж не економити.

Ліжники на базарі ї тонші й товстіші, а також різної ширини. Вартість їх сягає 5 тис грн, проте найдешевший можна вторгувати за 3000 грн.

Окремий сегмент на базарі – взуття та аксесуари зі шкіри. Тут нечасто, але трапляються череси, табівки (сумки), постоли та інше. Усі ці речі вартують чимало – від кількох тисяч і до 15 тис грн.

Останнім часом на базар прокралися й китайські товари у національному стилі: віночки та інші аксесуари для волосся, писанки, гердани.

А ще тут можна знайти вишиті скатерті, рушники, серветки, ляльки-мотанки, вовняні чуні, чільця, вишиті ялинкові кулі, хустки, полотна, нитки, намиста та сила іншого краму.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору