Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Загибель головного освітянина, гучні звільнення та скорочення: що відбувалось в освіті Коломиї у 2022 році

Цей рік був складним для освіти Коломийської громади. В екстреному режимі облаштовували укриття у школах і садках, скорочували сторожів, прачок, пенсіонерів, втратили доплати за престижність. Але це виявилось найменшим із лих. Наприкінці вересня Коломия втратила на війні начальника управління освіти – Любомира Бордуна.

Інформатор підбиває підсумки року в освітній сфері.

Укриття

Нормальний освітній процес неможливий в умовах війни без надійних сховків. Підготовку укритті влада міста розпочала ще за кілька місяців до повномасштабного втручання. Але не всі заклади встигли до лютого привести до ладу свої підвальні приміщення.

Перші тижні війни коломийські діти сиділи вдома і навчались віддалено. А з середини березня знову вийшли на очне навчання. Найскладніше давалося облаштування укриття у ліцею №5, де в разі повітряної тривоги переховуються і учні, і діти із сусідського садочка.

До теми: У ліцею №5 в Коломиї сварилися і оглядали сховища

Готовність укриттів ліцею №9, гімназії №6, дошкільних навчальних закладів.

Звільнення сторожів

В 2022 році зі шкіл та садків звільнили 84 сторожа закладів освіти в Коломийській громаді з мінімальною зарплатнею залишилися геть без роботи в часі війни.

Їм на зміну прийшла система охорони AJAX. Таким чином міська влада вирішила зекономити.

І нікого не пече, що під час війни знайти роботу вкрай важко, та ще й ціни підскочили вдвічі.

А тим часом в ратуші зарплати начальників сягають 40 – 80 тис грн.

Тим часом вартість системи охорони обійшлася місту щонайменше у 225 тис грн. Це тільки те, що вдалося знайти у публічних закупівлях, повного списку витрат ми очікуємо у відповіді на наш інформаційний запит.

Харчування частково перейшло в приватні руки

Функції гарячого харчування в опорних закладах і деяких філіях передали приватному бізнесу.

Усі опорні заклади перейшли на приватні їдальні, окрім ліцею №9, – стверджує міський голова. Уже і в деяких садочках приватний підприємець забезпечує харчування, а місто та батьки компенсують вартість.

До теми: Як змінилось харчування в дитячому садку Коломиї після переходу в приватні руки

На вартість харчування перехід на приватника не вплинув: на день виходить 55 грн з дитини старшої групи і 40 грн. за молодших дошкільнят. 30% вартості бере на себе місто, решта – батьки.

Але за так званий сервіс місто доплачує щодня підприємцю за кожну дитину ще по 8 грн.

Якщо підрахувати на прикладі садочка №20, то за 138 учнів місто витрачає щодня 1104 грн. У середньому на місяць виходить біля 24 500 грн. А за рік набігає більше 250 000 грн.

Також хвиля скорочень вчителів пенсійного віку сколихнула Коломию у вересні 2022 року

Це не порушення норм закону, але порушення норм моралі. Всі ж бо розумієм, що вижити на пенсію 2500 грн нині неможливо.

Найгучнішим було звільнення відомої вчительки історії з ліцею №1. Після високих досягнень її учнів на олімпіадах усіх рівнів їй напередодні 1 вересня повідомили, що контракт не поновлять.

Деталі читайте у статті: Викинули за борт: за відому вчительку історії з ліцею №1 заступилися діти й батьківський комітет

У школах міста ремонтують дахи, ставлять вікна, замінюють комунікації й ремонтують шкільні двори.

Опорні заклади освіти та їхні філії дочекалися реконструкції покрівель. Зокрема такі роботи відбулися чи скоро будуть у філії №10, ліцею №7, ліцею №8, школи у Корничі.

Зазвичай у тендерних закупівлях перемагала одна  іта ж фірма – ТОВ “МіжБуд”. Деякі роботи були проведені до оголошення тендеру, що є грубим порушення.

Інакше сталось у торгах на реконструкцію даху ліцею №7. Тут вдалось зекономити третину мільйона.

До теми: Гривня вирішила все: Коломиї вдалося зекономити майже 350 тис грн на ремонті даху

Також у деяких навчальних закладах вдалось за 2022 рік замінити вікна (ДЗО №20), поставити котельні та взятися до ремонту шкільних ділянок.

Трагічна загибель начальника управління освіти, захисника України Любомира Бордуна

За роки праці в управлінн освіти молодий, амбітний, цілеспрямований Любомир заслужив репутацію мудрого і справедливого керівника. Він заступався за вчителів перед міськими головами, бо й сам був педагогом.

А коли осатанілі росіяни пішли в наступ на Україну Любомир став на захист Батьківщини. Він був добрим воїном-артилеристом.

Був командиром гранатометного відділення і безпосередньо брав участь у найзапекліших боях. За словами побратимів і тут став фахівцем: досконало володів військовою справою, першим кидався на допомогу на полі бою.

Любомир Бордун загинув 23 вересня, захищаючи Україну на Донеччині.

Коломия з великим почестями провела свого героя в останню дорогу.

Після загибелі Любомира ще деякий час освітою керувала в.о. начальника Юлія Тимцків. Зараз ці функції виконує Олеся Яворська.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Інформацію підготувала Наталка Сандецька

Нагору