Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Коломиї 13 переселенців переселяють в інші заклади через постійні конфлікти в шелтері

Мабуть, нема більшої проблеми, як відсутність роду занять. У країні більше року війна, але не всі готові прийняти, що це на довго. У шелтері на вулиці Франка проживає біля 55 осіб. Це і сім’ї, і одинаки. Є серед них і кілька чоловіків. Але як тільки люди оговтались від стресу – посипались  побутові конфлікти.

Інформатор розбирався у ситуації.

“Нас, ВПО пільгових категорій, викидають на вулицю, – пише нам Андрій Омельченко з Бородянки, який від минулої весни з батьком та матір’ю проживає у цьому шелтері. – В березні з нами уклали договір користування майном на 3 міс. Потім його продовжити ще на 3 місяці. Потім ніхто продовжувати договора не приходив. Ми вирішили, що продовжили автоматично. Аж раптом 23 березня нас викликають в Єдиний Центр. З одними людьми договора продовжили, а іншим сказали покинути шелтер протягом 3 днів. Така вибірковість викликає сумніви, бо викидають на вулицю інвалідів, багатодітну матір, осіб похилого віку”.

До теми: Конфлікт в шелтері Коломиї

Більшість сутичок – через куріння та алкоголь інших, недотримання чистоти, підозри у крадіжках. Зауваження якраз ідуть зі сторони Андрія, його матері та ще кількох осіб. Саме вони сьогодні – на межі виселення.

Власне, це було одне з десятків подібних повідомлень від Андрія зі скаргами на конфлікти в місці компактного проживання. В одному із повідомлень був запис півторагодинної розмови із представницею Єдиного центру, де група людей скаржаться на іншу. Там і звинувачення у невірному розподілі гуманітарки та фінансового статусу інших мешканців. Прохання вирішити конфлікти.

Тоді журналісти Інформатора вирішили не втручатися у ситуацію, бо коломиянам, які вже рік і працюють, і допомагають військовим, дико було б читати чвари за макарони і нечистоти в спільному туалеті шелтеру. Це тільки б підсилило конфлікт.

Але зараз справа дійшла до виселення, а точніше – переселення у інші заклади, де компактно проживають переселенці.

Чому одних залишають на старому місці, а інших – ні, ми запитали у керівниці закладу, який опікується поселенням і забезпеченням ВПО в Коломийській громаді.

“Впродовж тривалого часу ситуація у шелтері була напруженою. Хотіли вирішити її внутрішньо за допомогою юристів, психологів, соціальних працівників. Але справа не покращилась: дійшло до психологічного насильства, звинувачень, погроз. Саме тому ми прийняли рішення поселити у шелтер евакуйованих осіб із міст і сіл, які потрапили під постійні ракетні обстріли і зараз прямують до Коломиї, а тих, хто не має продовженого договору на проживання переселити у інші місця. Це центр при “Карітасі” та будинок компактного проживання у Снятині”, – каже директорка Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг Ірина Трачук.

Серед тих, кого виселяють з будівлі колишнього шкірвендиспансеру – люди з міст, де ситуація не менш безпечна, ніж в Коломиї: Бородянка Киїівської області, Одеса. Є, щоправда, й особи з особливим статусом: у однієї жінки дитина з онкозахворюванням, є літні люди і учасник бойових дій пенсійного віку.

У понеділок 13 мешканців шелтеру будуть виселяти в присутності поліції, муніципальної інспекції та комісії.

Ірина Трачук каже, що це нелегке рішення, але вона має вжити заходів, щоб уникнути біди, бо конфлікти стають частішими й агресивнішими.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору