Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Скарби музею у Коломиї: як готували каву галицькі господині

Будівля на розі вулиць Шухевича-Лесі Українки завжди привертала увагу пішоходів: велична, стримана і давня. Але навіть у середовищі корінних коломиян мало хто знає, які скарби ховаються за товстими австрійськими стінами.

Інформатор вкотре відвідав Музей історії міста Коломия, щоб відібрати для вас цікавинки і запросити на власні очі подивитися, які унікальні речі береже музей.

Розгадку знайдете нижче

І сьогодні поговоримо про частування кавою. У минулих століттях зерна справжньої кави були далеко не в кожній коломийській оселі, адже цей елітний продукт був не усім по кишені.

Історія відкриття кави бере свій початок з Х століття. Минуло майже 200 років і напій поширився по всьому Африканському континенту. Саме у XII ст каву почали готувати звичним для нас способом: з обсмажених і подрібнених зерен заварювали ароматний напій.

Дивіться ще: Рідкісну світлину з Романом Шухевичем презентували у Коломиї до його ювілею

За переказами, секрет приготування напою ретельно приховували, як і зерна кавового дерева. Тільки в XVII столітті їх зміг вивезти мусульманський контрабандист, всі сім вкрадених зерняток проросли і з тих пір таємниця кави була розкрита.

Він почав з’являтися в Османській імперії, Єгипті, Сирії, Індії.

В Європі напій поширився завдяки лікарю, який привіз зерна з Єгипту до Венеції. З тих пір в Італію почали возити зерна зі східних країн. Незабаром кава з’явилася в Голландії, Англії, Німеччини та Україні.

Існує кілька варіантів появи першої кави на українських землях: одні наполягають, що каву на наші терени привезли козаки, інші навіть вказують Хотин як місце, де в Україні випили першу філіжанку кави (ми не впевнені, чи то справді була філіжанка, але звучить гарно, так?)

До теми: Бульвар з ароматом кави

експонат з фондів Музею історії міста Коломиї

експонат з фондів Музею історії міста Коломиї

За право першості тут з Хотином сперечається ще й місто Кам’янець-Подільський, наполягаючи, що кавували в їхньому місті навіть раніше, ніж у Відні.

Кам’янець завжди виступав своєрідним щитом між християнами і мусульманами. Він був неприступний і сильний. За його багаторічну історію, замок був взятий лише одного разу – в 1672 році. Турки змогли прорвати оборону і зайняли його на довгі 27 років.

Протягом усього цього часу загарбники ділилися своїми звичаями з місцевим населенням: в місті були зведені мечеті, відкриті перші кав’ярні. І тільки після цієї події турецькі воїни пройшли по Європі бойовим кроком і дійшли до Відня. На той час – в 1672 році – Кам’янець-Подільський перебував під польською владою.

Саме нинішні українські міста стали першими європейськими кавовими поціновувачами. Звідси кава потрапила в Італію, Францію та інші країни.

Наразі даних появи кави у Коломиї ми не віднайшли, зате зустріли витончене, а  часом і дивакувате приладдя для приготування напою, яким галичани частували дорогих гостей.

А наразі ми покажемо частину експонатів, яким тішить відвідувачі Музей історії міста Коломиї, що знаходиться на вул. Шухевича, 80.

Відвідайте музей, аби пізнати незвідану давню і нову Коломию.

До теми: У музею історії Коломиї збирають давні платівки, радіоли та програвачі

Музей приймає гостей всі дні, крім понеділка.

Вартість невисока:

  • 50 грн – дорослим
  • 20 грн – школярам та студентам
  • 100 грн – екскурсія для групи дорослих
  • 50 грн – екскурсія для групи школярів чи студентів.

Дивіться ще: Могилу відомого фотографа Олександра Кіблера несподівано віднайшли на Монастирку

Експонати з фондів Музею історії міста Коломиї. Посуд, щипці для цукру, кавник, збанок для вершків, цукерниця та млинок для кави

Експонати з фондів Музею історії міста Коломиї

Експонати з фондів Музею історії міста Коломиї. Турка, кавник, чайник, ступка, чайно-десертна ложка, лопатка для торту, ін

Експонат з фондів Музею історії міста Коломиї. Пательня для обсмаження кави із системою перемішування

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору