Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як виглядає укриття пологового будинку в Коломиї

Нічия в Коломийському пологовому будинку: статистика за листопад

У цьому підвальному приміщенні вже кілька разів під час повітряних тривог на світ з’являлися маленькі українці. Наскільки це зручно?

У перші дні війни Інформатор писав історію маленької Мії, першої в Коломиї дитинки народженої під виття сирен.

Другого дня війни – 25 лютого 2022 року – підземелля Коломийського пологового будинку підготували на випадок, якщо пологи почнуться під час повітряної тривоги.

Працював персонал разом із майбутніми татусями. Тоді біда була впритул до кожного українця, а тому фрази типу “я це не мушу робити” не звучали.

Нестор – батько Мії – був з числа активних татусів. Тоді він ще не знав, що його коханій Людмилі доведеться народжувати саме тут.

Просто привели до ладу підвал, облаштували місця для перечікування небезпеки, ліжко. Встановили столик з підігрівом для немовлят.

Детальніше: Народжена в укритті: історія коломиянки Мії.

З того часу минуло понад пів тисячі днів.

Інформатор вирушив в укриття пологового будинку, аби побачити, що за це час вдалося зробити.

“Від початку війни тільки було тільки три випадки, коли жінкам доводилось народжувати у сховищі, – пригадує головний лікар Коломийського пологового будинку Богдан Ленчовський. –  За цей час підвальне приміщення вдалося побілити, покращити освітлення, умеблювати кімнати (зробили шафи. – ред). Для новонароджених є ліжечко з підігрівом, а для жінок – родильне крісло”.

Також тут тепло, є подача кисню та невідкладна медична допомога. Медикаментами та іншим забезпечені.

Але є одне але. Санвузол знаходиться на першому поверсі будівлі, більше того, у вбиральні не подіє навіть правило двох стін. Альтернатив в самому сховищі немає, хіба якісь тимчасові рішення.

До теми: Укриття педагогічного коледжу обласна комісія назвала кращими в Коломиї

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору