Інформатор Коломия

ВЛАДА

Зеленський у Франківську: “Бруківкою ми ворога не виженемо з нашої держави”

30 липня в Івано-Франківську відбувався Конгрес місцевих та регіональних влад, на якому Володимир Зеленський наголосив, що українські воїни й народ мають відчувати, що місцеві громади вважають оборону першим пріоритетом. Згадав і про “бруківку” в часі війни.

Інформатор розповість більше.

“Ви бачите потреби бригад, в яких воюють захисники з кожного міста і села. Бачите потреби громад, які під обстрілами. Є завдання допомагати фронту, лікуванню воїнів, цивільних. Бюджетні витрати мають відображати саме такий пріоритет. Зараз точно не час (нехай на мене не ображаються деякі представники місцевих влад), але точно не для заміни бруківки. Вибачте. Бруківкою ми ворога не виженемо з нашої держави. Будемо прикрашати міста вже після нашої перемоги”, – зазначив Зеленський.

Тим часом в Коломиї

З нещодавнього – купівля сцени (290 тис грн, після резонансу закупівлю відмінили), замітальної машини (понад 7 млн грн), апарату для миття бруківки і пам’ятників (понад 1,5 млн грн), ремонт дитячого майданчика (майже 1,5 млн грн) і десятки тендерів на асфальтування і укладання бруківки. За червень-липень 2023 року на ремонти доріг і тротуарів в Коломийській ТГ укладено договорів на майже 75 млн грн.

До теми: Гроші з війни: як військові наповнюють бюджет Коломиї

Ми ж нагадаємо, що надходження бюджету Коломийської громади у 2023 році запланований на рівні 1 млрд 241 млн грн, з яких біля 200 млн Коломия повертає у дербюджет, як громада з високими доходами (реверсна дотація).

Загалом же у 2023 році допомогти армії і військовим частинам у коломийській ратуші обіцяють на менш як 10% бюджетних коштів (121,4 млн грн). Дронів же  Коломия закупить на приблизно 2% бюджету (23 млн грн).

Тим часом Коломия досить успішно освоює бюджетні кошти (а це понад 1 млрд грн) не лише на бруківки, але й на виготовлення проєктно-кошторисної документації за мільйони, закупівлю кованих “файних” опор освітлення, рекламних тумб, асфальтування промзони на десятки мільйонів та інші речі, які могли б зачекати мирних часів.

Як Коломийська громада розпоряджається коштами з місцевого бюджету, який на наповнюють на понад 2\3 військові, читайте у статті Дилема чи ні: витрати Коломиї під час війни. Факти, цифри, коментарі громади і влади

Що було на Конгресі місцевих та регіональних влад

Наживо були присутні 98 членів Конгресу. Онлайн долучилося 1611 осіб — це міністри, голови обласних та міських рад і закордонні партнери України.

На порядку денному було три теми:

  • енергетика й захист енергетичної інфраструктури України;
  • робота з міжнародними партнерами;
  • бюджетні витрати на різних рівнях.

“Може статися так, що ми будемо не готові до перемоги, а це неправильно“, – сказав Володимир Зеленський і наголосив, що необхідно готуватися до того, що військові повернуться з фронту, й забезпечувати для них відповідні умови.

Так, соціальний захист – друга за пріоритетністю сфера бюджетних витрат. Першою є оборона держави. Відповідальність громад, за словами Президента – максимально сприяти Силам Оборони.

Основним пунктом питання про міжнародну працю України є українська формула миру, яка визначається як “Справедливість і безпека” й разом із соціальними й оборонними завданнями включає в себе обов’язкове покарання російських терористів. За словами Андрія Єрмака, єдиною формою управління може бути прозорість, ефективність і чесність.

Про місцеві бюджети Володимир Зеленський сказав:

“Бюджет – це завжди дзеркало пріоритетів держави, області, громади. Нині перший пріоритет усюди в Україні може бути лише один: це оборона“.

Також щодо оборонного пріоритету наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль:

“Маємо відповідально підходити до проєктів, які фінансуються місцевими бюджетами”, – додав Шмигаль.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору