Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Цісарські вілли і не тільки: вулиця Хмельницького

17 квітня 1912 року на поважному диліжансі сюди приїхав престолонаслідник з роду Габсбургів – Карл Франц Йосиф з красунею-дружиною Зітою  Парненською. Гостювали на віллі вуличці Євангелицькій, нині імені Богдана Хмельницького. 

Наша подорож буде без упряжі коней, але у ній ми дізнаємось про людей та події, які наповнили будинки цієї вулиці змістом. Інформатор спробує оповісти про це якомога легше.

Вулиця Хмельницького виникла в першій половині XIX ст.

Довжина вулиці – 2174 м.

Історію цієї вулиці частково описав у своїй книзі “Вулиці старовинної Коломиї” краєзнавець Степан Андріїшин, а ще є згадки журналіста Василя Нагірного та свідчення інших дослідників.

Початок сучасної вул. Хмельницького (перехрестя з вул. Січових Стрільців). Фото часів І світової війни

Ми ж розпочнемо нашу мандрівку у часі з перехрестя вулиць Січових Стрільців та Хмельницького. Праворуч видніється один зі збережених корпусів колишнього завожу “Коломиясільмаш”, зараз це будівля збирає з усіх усюд на навчання студентів Коломийського торгово-економічного коледжу. Оказія, що трапилась кілька років тому, вже ледь помітна. Тоді внаслідок недбалої перебудови стіна середньої секції рухнула просто під час навчання. На щастя, ніхто під час цієї руйнації не постраждав.

Але відмотаймо ще на століття. Саме тут  1865 р. колишній учасник повстання 1863. р. Любін Біскупський , литовець за походженням, вирішує збудувати маєток та розпочати бізнес у Коломиї.

Він починає з механічної майстерні, а потім переходить до створення Фабрики машин і промислового обладнання. Вдалу та прибуткову справу після смерті батька у 1916 році перебрали його сини Кароль та Болеслав. Створивши акціонерне товариство «Фабрика машин та відливу заліза братів Біскупських», вони виготовляли агрегати до американських легкових автомобілів Ford та Chevrolet.

Досліджуйте більше за статтею Фабрика машин та відливу заліза братів Біскупських, давніх дилерів Ford та Chevrolet у Коломиї

За коледжем видніються інші корпуси недіючого заводу, де місцеві підприємці встигли облаштувати автомийку, кафе, ресторани, перукарні та кінотеатр.

Далі ж око заінтригованого подорожнього вихопить чудовий ансамбль старовинних вілл. Не всі вони збереглися у належному стані, але сам той факт, що ці німі свідки росту й руйнації кількох імперій ще прихищають під своїми дахами коломиян говорить про те, що в цьому місті історію бережуть і цінують.

Найвідоміша з цих віл була знесена совітами нібито для будівництва одного з корпусів заводу, насправді ж радянська влада бажала позбутися щонайменшої згадки про імператорську родину і їхню роль в розвитку Коломиї.

Візит цісарської родини та зруйнована вілла

Саме тут замешкали під час свого візиту в Коломиї престолонаслідник Карла з красунею-дружиною Цітою (Зітою) навесні 1912 р.

Поселилися вони на затишній тоді коломийській вуличці Євангелицькій, нині імені Богдана Хмельницького, яка межувала з німецькою колонією Баґісберґ. Будинок прилягав до двох вілл-близнят, повернутих одна до одної своїми вежами.

Резиденція імператора в Коломиї. 12 серпня 1917, Коломия. Зараз вул. Хмельницького, вілла зруйнована за радянської доби.

Він належав австрійській родині Йоганни й Карла Ґельштайнів, які доводилися Габсбургам родичами.

“Частенько попід їхніми вікнами місцеве городянство уряджувало своєрідні концерти, аби не лише довести свою прихильність і повагу до трону, але й познайомити з самобутньою культурою далекої провінції. Не загубилось в закамарках пам’яті городян й те, як майбутня перша дама самочинно прошкувала на коломийський ринок за продуктами для власного столу. Не забувають тут й те, що сам імператор офірував 3000 золотих ринських на вдекорування великої церкви святого Архистратига Михаїла. Така майже ідилічна картина з невеликими інтервалами продовжувалася аж до 28 червня 1914 року, коли в Сараєво від рук сербських змовників впав наслідник, син цісаревого брата Франц Фердинанд з дружиною Софією. Це й спровокувало незнаний досі в історії мілітарний конфлікт. Через місяць офіційний Відень оголосив війну Сербії…”, – розповідав Василь Нагірний, який до слова мешкав на цій вулиці.

На жаль, вілла, в якій вони мешкали декілька місяців, не зберіглася.

Резиденція імператора в Коломиї. 12 серпня 1917, Коломия. Інтер’єр

А от деталей його наступних візитів до нашого міста 1915 р. і, уже як імператора, 1917 р. є небагато.

  Вілли-близюки цісаря Австрії 

Також за розповідями старожилів Коломиї, племінники імператора Франца Йосифа, Фердинанд і Карл, інкогніто приїздили до Коломиї, напевно для таємних побачень. Тут вони й побудували для польських панянок сестер Піскозуб у стилі віденської сецесії вілли “Емілію” і “Вільгельміну”. Це були дві дзеркальні вілли-близнюки.

Тепер напис на другій віллі вже дещо відпав і став чоловічим ім’ям “Вільгельм”. Та все ж височить флюгер, датований 1907 роком. Наразі тут мешкає декілька сімей, чуємо зі слів пана Ігоря, який народився і живе з 1966 року у “Вільгельміні”.

Дивіться також: Коломийські будинки з історією

Історія перейменувань вулиці Хмельницького

Отже за часів Австрії ця вулиця називалась Євангелицькою.

3 1920-х вулиця отримала назву вул. Вільсона, популярного тоді американського президента, з 1940 р. стала називатися – вул. Б. Хмельницького.

З вулиці Богдана Хмельницького легко звернути наліво та увірватися на іншу вуличку Симона Петлюри, де, разом з вулицями Пушкіна і Б. Лепкого, виникла німецька колонія Баґінсберг, названа так колоністами родин німецьких протестантів, яких спровадила з Чехії Коломийська землевласниця Маріанна Баґінська.

 

Досліджуйте історію з нами:

  1. Унікальні фото Коломиї та коломиян у середині XX століття
  2. Чорне золото і коломийська локалька: як попід ратушею сновигали потяги
  3.  50 фото Коломиї з минулих сторіч
  4. Базарний день: столітні фото Коломийської площі ринок
  5. Карлсберг, врятовані реліквії та перші німецькі колоністи Коломиї: досліджуємо Маріягільф
  6. Історія переіменувань: вул. Пушкіна й німецький Баґінсберґ
  7. Історії вул. Чехова в Коломиї
  8. Знищені австрійські казарми, вілла й колони в’язнів: історія вулиці Чайковського в Коломиї
  9. Древні вали, будинки розпусти й гетто: історія вулиці Валова в Коломиї

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору