Інформатор Коломия

ВЛАДА

Три разючі оказії, коли порушують свободу преси з реалій Інформатора Коломиї

Три разючі оказії, коли порушують свободу з реалій Інформатора Коломиї
Колонка редактора

Насправді чотири…

Нині увесь цивілізований світ відзначає Всесвітній день свободи преси, ініційований представниками незалежної преси країн Африки. Україна вважається демократичною країною, проте випадки порушення свободи преси є, і вони разючі.

За свою недовгу історію (трохи більше 2-х років від створення) Інформатор Коломиї вже встиг відчути на собі вдосталь тиску влади, непрозорості і навіть хамства. Йдеться насамперед про ставлення політичної верхівки Коломиї, а ще – Обертинської селищної ради в особі голови та деяких його підлеглих.

Гайда з нами аналізувати, наскільки демократичними є високопосадовці щодо вільної незалежної преси.

Заяви Станіславського до вищих органів влади зі скаргами на Інформатор

Насамперед скажу, що діалог з владою Коломиї завершився не почавшись. Інформатор розпочав свою роботу 16 лютого 2022 року, а вже за кілька місяців у ратуші почали відмовляти у коментарях, щоразу вимагаючи інформаційний запит. Та це, виявилось, не подобається нашій місцевій владі.

Рівно у першу річницю Інформатора Коломиї – 16 лютого 2023 року – Богдан Станіславський планував сесійно проголосувати за звернення до вищих органів влади щодо роботи Інформатора (подейкували, що і до СБУ також, але таку інформацію перевірити неможливо). Причина – буцімто редакція Інформатора своїми запитами блокує роботу Коломийської міської ради. Звісна річ, депутати не мали бажання соромитися з таким ганебним зверненням, адже законодавство не обмежує ні кількість, ні частоту інформаційних запитів. Як гадаєте, чи можуть 12-17 запитів на місяць заблокувати роботу міськради, де працює  чверть тисячі посадовців, адже йдеться про інформацію, яка вже є у розпорядженні міської ради: витягнув – і відправив електронною поштою. Єдина незручність – голова має завізувати (покласти підпис) контрольного листа.

Розуміючи, що насправді йдеться не про кількість запитів, а ті незручні питання, які в них є, я як редакторка Інформатора взяла слово на сесії, оголосивши (можна дивитись із субтитрами):

Відповіді на цю заяву так і не було, жодних перевірок ми не зауважили. Відтоді в ратуші ніхто не жалівся на запити. Навпаки, коли активісти спитали у заступниці голови Зоряни Михалушко про розмір її зарплати, то пані-високопосадовиця порадила звернутися до Наталки Сандецької. Нонсенс.

Та отримувати інформацію все ж легше не стало.

Втеча головного комунальника з власного кабінету й чорний список в телефоні

Минулого року Інформатор виграв грант на кількамісячне розслідування витрат Коломийської громади на ремонт доріг та брукування під час повномасштабного вторгнення.

З цього приводу редакторка сайту звернулась із запитом до міськради. Питання стосувалися гарантій на виконані роботи, дефектних актів по дорогах, де новий асфальт почав руйнуватися вже в перші місяці. Відповідь, як завжди, просили надіслати в електронному вигляді (скани на електронну пошту). Але в управлінні комунального господарства (далі – УКГ) вирішили зробити з цього проблему і виписати Інформатору рахунок за стос скан-копій на понад тисячу гривень. Тоді редакторка пішла до начальника УКГ Андрія Радовця взяти коментар і сфотографувати ці документи, аби уникнути зайвих витрат і не марнувати папір.

Проте головний комунальник відповідати на прості питання не бажав і довелось увімкнути відеозапис. Тоді Радовець просто вдав телефонний дзвінок і рятувався втечею. Спершу покинув власний кабінет напризволяще, а потім вибіг геть з будівлі УКГ. Зрештою, це краще побачити на відео:

До слова, жодного потепління в спілкуванні з Інформатором з боку УКГ нема досі, ба більше: Андрій Радовець заблокував усі номери Інформатора.

А розслідування таки вийшло, попри все. Читайте у статті: 100 млн грн на чорнові дороги | Як Коломия витрачала кошти з податків військових на асфальтування

Хамство мера і до чого тут г*мно

Дрібні моменти загострень у ставленні влади Коломийської ТГ до наших журналістів таки траплялись, але то не варте вашого часу.

А ось історія з призначенням Богдана Станіславського власного похресника на високу посаду у відділ інвестиційної політики без жодного диплому. Коли редакторка Інформатора звернулась у Telegram по коментар до міського голови, той відповів коротко:

Не шукайте на г*мні сметани

Що сказати: лаконічність ознака високого інтелекту, та не завжди високої культури.

Деталі – у статті: Журналісти знайшли докази кумівства у ратуші, але мер сказав не шукати “на г*мні сметани”

Ще один голова з Обертина: журналістів послали “за російським кораблем”

Восени 2023 року голова Обертинської громади Віктор Хамут кілька місяців уникав відповіді на інформаційний запит про власні доходи. Дійшло навіть до образ журналістів сайту “Інформатор” і посилання “за російським кораблем”. Проте правоохоронці в таких діях побачили кримінальний злочин й на суді довели, що затребувана журналістами інформація має суттєве значення як докази вчинення кримінального правопорушення про зловживання повноваженнями службовою особою.

Епопея із зарплатою голови Обертинської ради почалась з серпня 2023 року. Тоді на наш запит голова сказав телефоном, щоб журналісти приїхали особисто і тоді він надасть ці дані. Тим часом закон “Про доступ до публічної інформації” дозволяє отримати ці дані поштою і навіть на електронну адресу.

Ми дали повторний запит. Але у відповідь отримали ОФІЦІЙНОГО листа з образами: “брехливу, жовту пресу, яка обслуговує аферистів, Обертинська селищна рада посилає “слідом за російським кораблем”. От тільки орган місцевого самоврядування не має права будь-кого кудись посилати, а тому на наступний запит таки довелося відповісти. А цю емоційну проповідь Віктора Хамута так і додали скріном у статтю про доходи Обертинського голови.

Детальніше: Влада Обертина послала журналістів “за російським кораблем”, потім намагалась приховати свої премії і напросилась на кримінальне провадження

Виявилось, обертинська влада не тільки Інформатору боїться надати дані про свої зарплати з преміями і надбавками.

Зрештою, суд таки не оминув керівників Обертинської ради. Хоча ухвала всього лише зобов’язала голову надати доступ до цих документів.

Замість слова КІНЕЦЬ

Каменяр казав боротися, аби побороти. Тому ми не вгасаємо, адже підтримка читачів для Інформатора- то пальне для двигуна вільної преси у Коломиї. Дякуємо кожному за це. Хотілося б сказати кінець, але знаємо, що далі буде..

Наталка Сандецька

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору