Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Коломийська кам’яниця на вул. Театральні, 21: помешкання розстріляного адвоката Ляхса, салон краси і природній кондиціонер в підвалі

Коломийська кам'яниця на вул. Театральні, 21: помешкання розстріляного адвоката Ляхса, салон краси і природній кондиціонер в підвалі

Цій добротній зграбній двоповерхівці цьогоріч виповнюється 127 років. За даними реєстру нерухомих пам’яток будівлю звели 1897 року. У 30-х роках ХХ ст тут мешкав адвокат, доктор єврейського походження Марек Ляхс. У ІІ світову війну його разом сім’ю знищили німецькі окупанти в Шепарівському лісі.

В різні роки тут діяв також салон краси Оскара Адлера, де місцеві модниці мали нагоду спробувати “мистецьку завивку”, а потім – перукарня “Ренесанс”, філателістичний магазин. У 80-х – магазин дитячих іграшок, ювелірна майстерня.

А в підвалі будівлі була… криниця. 

Нинішня адреса цієї кам’яниці – Театральна, 21. Вона межує з міською публічною бібліотекою і академічним театром ім. І. Озаркевича. Частина приміщень на першому поверсі займає магазин “Вишиванка”. А все інше – викупив з комунальної власності у 2020 році приватний підприємець.

Детальніше про це Інформатор розповідав у статті: Прокурори звернулися до суду щодо охорони будівлі, половина якої була продана у приватні руки за 1 млн грн

Там знайдете більше про новітню історію будівлі.

А столітню історію будинку на Театральні, 21 описав у фактах коломийський краєзнавець і дослідник Ілля Криворучко. Передаємо без змін.

Коломийський краєзнавець і дослідник Ілля Криворучко

Двоповерховий красивий будинок був збудований, за даними реєстру нерухомих пам’яток України в м. Коломия, у 1897 році. Там проживав єврейський адвокат, доктор Марек Ляхс: Dr. Lachs Marek, ul. Kościuszki, 21 (за даними телефонного довідника 1935-1936 років). Це підтверджують дані з Яд Вашему. Хоча, у 1926 році проживав на вул. Театральна, 19 (це підтверджено в телефонному довіднику 1932 року). Ймовірно, нумерація даного будинку змінилася після 1932 року. Він народився 1887 року в Коломиї.

У нього була жінка Соня та двоє дітей: Хаїм та Мона(рік народження невідомі). Вперше він згадується як адвокат у 1914 році в книжці “Szematyzm krolestwa Galicyi i Lodomeryi z wielkim ksiestwem Krakowskiem na rok 1914” у газеті “Наш Голос” від 25 березня 1927 року можна дізнатися, що він брав участь в обговореннях щодо встановлення найвищого ліміту кредиту:

Після затвердження переказу чистого прибутку до ресурсного фонду та ліміту найвищого кредиту, який може бути наданий одному члену 800 злотих розгорнулася широка дискусія щодо відрахування найбільшої суми зобов’язань, яку суспільство може укласти контракт. Говорили про це д-р Гельбарт, Ляхс Марек та інші, і нарешті, беручи до уваги ріст установи (кредитної, авт.), було передано суму 500 000 злотих”.

Читайте до теми: Древні вали, будинки розпусти й гетто: історія вулиці Валова в Коломиї

Зараз у приміщеннях на І поверсі в будинку на вул. Франка, 20 триває ремонт

Марек був редактором газети «Наш Голос» (1927-1936 роки) у друкарні Ф. Долінського. Адресу адміністрації та редакції можна побачити на титульній сторінці газети зверху. У газеті “Наш Голос” від 23 травня 1930 року можна дізнатися, що він був головою місцевої сіоністської групи:

“Зважаючи на призупинення палестинської імміграції, до акції протесту долучилися також місцеві сіоністські групи, які 22 січня провели спільну зустріч у залі Бет-Ізраїль під головуванням президента Місцевої сіоністської організації д-ра Ляхса”.

У газеті “Tygodnik Pokucki” від 3 грудня 1933 року можна дізнатися, що Ляхс Марек – один із кандидатів у міську раду(також входив сюди і Болеслав Біскупський, один із власників заводу машин Біскупських). Через 2 тижні його обрали в новостворену міську раду. У березні 1934 року – один із членів комісії з питань міських підприємств у Коломиї (з газети “Tygodnik Pokucki” від 17.03.1934 р).

До теми: Давню євангельську школу на Баґінсберґу в Коломиї ратуша виклала на аукціон за кілька мільйонів

Уся сім’я Марека Ляхса загинула в Шепарівському лісі в 1943 році. Це підтверджено в Яд Вашемі. У газеті “Tygodnik Pokucki” від 1 лютого 1931 року дізнаємося, що на Театральній, 19 (21 з 1932 року) знаходився салон краси Оскара Адлера, а з 17 квітня 1932 року можна побачити оголошення про художнє розмальовування в салоні краси.

З газети «Tygodnik Pokucki» від 25 вересня 1932 року можна дізнатися, що відкрилася на вул. Косцюшки, 21, новостворена перукарня “Ренесанс”. Там проводилися вечірки на Новий рік та можна було слухати щодня радіоконцерти. У 1933 році цей салон переїхав на вул. Косцюшки, 7. З газети «Tygodnik Pokucki» від 20 січня 1935 року дізнаємося, що на 1 поверсі даної будівлі доступна для негайної оренди кавалєрка, з комфортними умовами для проживання: “Pokoj kawalerski z komfortem od zaraz do wynajecia. Kolomyja, ul. Kosciuszki, 21, I p”.

Свідчення про колишнього власника будинку, д-ра Марека Ляхса (на івриті), оголошення, пов’язані з цим будинком.

Згодом, у 1948 році, перетворили цей двоповерховий будинок на житловий фонд.

За спогадами коломиянина Віктора Матяша, із правого боку від входу знаходився філателічний магазин.

Спогади Сергія Нікандрова, українського захисника, який загинув на війні в листопаді 2022 року:

“У 1980 році на першому поверсі був розміщений магазин дитячих іграшок. Дуже атмосферний був магазин!”

Спогади Романа Козака:

“На першому поверсі, праворуч від входу, в 80-ті роки була ювелірна майстерня. Ці ювеліри до цього часу працюють в Коломиї. На той час це була єдина майстерня. І ще в підвалі будинку є дуже цікава криниця (вона завалена землею зараз). Я все думав: чого криниця в підвалі, а не в подвір’ї? Думали, що для прачки. І тільки пару років назад найшов випадково відповідь. Це була така старовинна технологія для круглорічної підтримки низької температури в підвалі. І для оптимальної вологості, при якій овочі і фрукти зберігаються більше року. Криниці в таких підвалах доходили до 20 метрів. А температура в підвалі трималася 4-6 ºС. І ще одна старовинна технологія. Завдяки цій півниці і криниці в будинку літом можна було понизити температуру. Робилося це за допомогою витяжок в будинку і каналів в землі, які виходили в подвір’я. Але коли копали теплотраси і водоканал, все зруйнували. Я був тому свідок. Так що природні кондиціонери існували і в той час”.

Зараз на 1 поверсі знаходиться магазин “Вишиванка”, а зовсім недавно, у 2016 році біля цього будинку встановили пам’ятник друкарству Коломиї.

Споруда на вул. Театральна, 21 у Коломиї внесена в список реєстру нерухомих пам’яток України в м. Коломия.

Досліджуйте історію Коломиї за статтями:

Історія будівлі, що вдивляється в ратушу: дім на площі Відродження, 18

Товариш капітана Джона Сміта і перший українець в Америці: історія коломийця Івана Богдана

Чорне золото і коломийська локалька: як попід ратушею сновигали потяги

Карлсберг, врятовані реліквії та перші німецькі колоністи Коломиї: досліджуємо Маріягільф

Історії вул. Чехова в Коломиї

Знищені австрійські казарми, вілла й колони в’язнів: історія вулиці Чайковського в Коломиї

Ткацька фабрика, озеро та котельня: історія вулиці Шипайла у Коломиї

Дорога до лижварських трас, вбивство у будинку №3 та пекарня в підвалі: історія вулиці Кобилянської в Коломиї

Від магазину до магазину: історія вулиці Сагайдачного у Коломиї

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

 

Нагору