Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Наче екзотичний фрукт: як найдавніша магнолія Коломиї готується до осіннього розквіту

Наче екзотичний фрукт: як найдавніше магнолія Коломиї готується до осіннього розквіту

Чи знали ви, що в Коломиї розкішна магнолія на вул. Театральній вже понад пів століття перебуває під захистом як ботанічна пам’ятка місцевого значення? Точний вік екзотичної красуні встановити складно. Але рік у рік вона тішить покутян квітами кольору фуксії. Цієї осені вже традиційно коломийська магнолія розквітла у вересні – вдруге за рік. А чи помічали ви, як незвично виглядають її бутони?

Інформатор Коломия ділиться фото, та краще все ж таки це побачити на власні очі.

Нагадаємо, що магнолія буля будинку №54 на вул. Театральній ще у липні 1972 року здобула статус ботанічної пам’ятки природи місцевого значення в Україні. Згідно офіційного опису розлоге дерево має площу 100 м². Перебуває у віданні Коломийської міської ради. Статус надано з метою збереження одного екземпляра декоративного дерева.

До теми: Як поживає Франковий дуб в Коломиї і чому його охороняють

Саме ж дерево назване іменем французького ботаніка П’єра Маньоля (фр. Pierre Magnol). Має біля 300 видів і поширене у Північній і Південній Америках, сході й південному сході Азії й на південь до о. Нова Гвінея.

У Коломиї ж магнолія на вулиці Театральній є найдавнішим екзотичним деревом.

Нині різні види магнолії часто можна зустріти у приватних обійстях. А з 2014 року гарну компанію рожевій красуні складають сакури на алеях біля головної пошти, ринкової брами у куточку площі Відродження та біля Благовіщенської церкви. Загалом помітно, що екзотичних рослин у писанковій столиці стає все більше: коломияни висаджують їх біля своїх домівок.

Зараз магнолія готується розпустити свої розкішні пелюстки, її бутони розміром з дорослу долоню трохи нагадують “плід дракона” –  пітахайю, що зростає в кактусах Південної Америки.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору