Інформатор Коломия

ВЛАДА

Звільнення в школах і садках Коломиї

У закладах освіти Коломийської громади відбувся ряд звільнень: спершу взялися за вчителів пенсійного віку, а нещодавно роботу втратили прачки та сторожі у садочках. Та на цьому економія на освіті в Коломиї не зупинилася.

9 серпня дошкільні заклади взялась перевіряти робоча група, і ні, це не звичайний об’їзд перед початком навчального року.

Інформатор отримав кілька дзвінків від працівників освітніх закладів із проханням зупинити цей наступ.

Звільняти під час війни – це цинізм найвищого ступеню. Всі ж бо розуміють, що знайти роботу сьогодні важко, а для людей пенсійного віку взагалі неможливо. От і виходить, що після 30 років роботи в школі опиняється вчителька за бортом і мусить виживати на 2500 грн на місяць.

За інсайдерською інформацією вчителі наразі мовчать, бо їм пообіцяли, що в разі, якщо не наберуть нових спеціалістів, то пенсіонерів знову візьмуть на роботу.

Ми подзвонили до міського голови і запитали: чому звільнили пенсіонерів зі шкіл. Але Богдан Станіславський відповів, що про таке навіть не чув.

До теми: Скільки наших податків Коломия витрачає на зарплату міського голови та 5 його радників

Така економія – не є вимогою міністерства. Виходить, це якась місцева економія. Але бюджет Коломийської ТГ не те що виконується, але й перевиконується за рахунок податків із зарплат військових 10 гірсько-штурмової бригади.

Більше того, жодних офіційних вимог нема, керівникам закладів просто “наполегливо рекомендують”. Але допоки ніхто з директорів не наважився виступити на захист своїх працівників публічно.

Скорочення техперсоналу в садочках

Тепер щодо скорочень техперсоналу в закладах дошкільної освіти. Про це мер Коломиї Богдан Станіславський відмовився розповісти, доведеться давати офіційні запити.

Виправдовуватися економією в часі війни не вийде, адже цей процес почався ще наприкінці 2021 року. Тоді директорам прийшов лист із вимогою “вивільнити” сторожів, прачок, електромонтерів та інших працівників технічної служби.

До теми: Хочете зберегти ліцей – економте! Міський голова наполягає, вчителі не відступають

Відтак прати білизну тепер нікому, а за вимогою замінювати постіль в садочках треба не рідше 1 разу на тиждень. Відтак у деяких садках батьки самі будуть прати постільну білизну з садка, а в інших обов’язки прачки покладені на людей, які за посадовими інструкціями за це не відповідають.

Замість сторожів у садках встановлюють сигналізації, але вони не охоплюють охорону території довкола закладу, а тільки саму будівлю.

Крім того сторожі виконували ще купу інших потрібних робіт, адже в садочках більшість працівників – жінки, а тому сильних чоловічих рук часто бракує.

Та це ще не все.

Робоча група перевіряє садки

з 9 серпня у садках Коломиї розпочалися перевірки. Ні, це не звичний об’їзд закладів освіти перед початком нового навчального року. Минулого місяця міська рада відрядила двох працівників, які рахували кількість дітей та працівників садків. А тепер взялися серйозніше.

До теми: Скільки отримують в ратуші преміальних та надбавок за “високі досягнення у праці” | Частина 1

Питання щодо цієї робочої групи вкрай насторожили міського голову.

“А чо вас то цікавить?”, – дивується Богдан Станіславський.

Зрештою, мер запевнив, що це просто робочі моменти і ця робоча група має на меті перевірити доцільність використання бюджетних коштів.

Керівники закладів дошкілля ж не вірять в таку версію: занадто часто міський голова приїздить “провідати” садки, та ще копицю перевіряючих присилає. Підозрюють, справа йде до закриття кількох дошкільних закладів у місті.

Але ж як так: для того, аби віддати дитину в садок Коломиї були і є черги.

“Це комплексна провірка. Нормальний робочий процес”, – стверджує Богдан Станіславський.

Як би там не було, але без публічних заяв працівників освіти захистити їхні інтереси не вийде. Головне, коли педагоги й вихователі зрозуміють це, щоб не було надто пізно.

Інформатор продовжує досліджувати це питання й готує ряд запитів для отримання офіційного підтвердження.

Читайте деталі у наступних матеріалах.

До теми: Скільки отримують в ратуші преміальних та надбавок за “високі досягнення у праці” | Частина 2

Нагору