Інформатор Коломия

ВЛАДА

Що нарубали озеленювачі в Коломиї: вражаюча п’ятирічка | частина 2

Голова громадської організації “Зелений світ”, багаторічний фахівець в лісогосподарстві Василь Лютак роками досліджував методи зрізок у нашому місті й на Коломийщині загалом. Зрештою висновок невтішний: екосистема в Коломиї порушена.

Як, чому і ким – у другій частині аналізу Василя Лютака. Інформатор ділиться цінним.

У першій частині дослідження ми писали про зрізки, які відбулись у Коломиї з 2018 до 2021 року. Вони були разючі, проте все ж не такі масові, як минулому році. А сьогодні мова піде про 2022 рік.

“Стоїть аномальна спека”

Такі слова ми чуємо поміж коломиян влітку. Частково це пов’язано з глобальним потеплінням на нашій планеті, а частково результат дає масове вирубування спілих насаджень в нашому місті.

Корінні коломияни пам’ятають наші вулиці, які ще два десятиліття тому потопали у зелені. Ясні річ, старі, перестійні, трухляві та вітронебезпечні дерева треба спилювати. Але ж у нашому місті зрубують сироростучі дерева, часто – абсолютно здорові або такі, які невеликою ціною можна врятувати чи полікувати.

До теми: Гра в демократію або ”йой най буде”. Як приймаються рішення про зрізку дерев в Коломиї

Які дерева втратила Коломия у 2022 році 

Велику хвилю обурення серед мешканців м. Коломия викликало знесення зелених насаджень на кладовищі по вул. Карпатській, де вирубано біля пів сотні дерев таких цінних порід, як дуб звичайний, клен-явір, ясень звичайний, акація біла та інші.

Громадська організація «Екологічне товариство «Зелений світ» направило запит №21 від 25.05.2022р. в Коломийську міську раду щодо надання дозвільних документів на знесення вищевказаних дерев. У відповідь Коломийська міська рада дозвільних документів ГО не надала, а листом від 22.06.2022р. №25/01.5-37/2401 повідомила, що деревина від рубки, яку провело КП «Коломийська міська ритуальна служба» передана для обігріву приміщень спортивних залів по вул. Довбуша в м. Коломия та с. Королівка, а також  – для Катедрального Собору Преображення Христового (Тавор).

Детальніше про причини зрізки: Мертві не скаржаться: фоторепортаж з Монастирка в Коломиї

Яка деревина пішла на опалення дивіться на фото.

Так, серед дерев були і такі, які мали вже ознаки пошкодження. До слова, невеликі порожнини в стовбурі, можна лікувати простим і давно відомим способом цементування спеціальним розчином. Та біда, що в Коломиї вже давно немає власного еколога чи хоч б фахового дієвого спеціаліста з озеленення.

Деталі про зрізку на Монастирку: Мертві не скаржаться: фоторепортаж з Монастирка в Коломиї

Як фахівець, можу сказати, що рубку проведено з грубим порушенням Правил, так як після рубки залишилося декілька десятків розбитих і зруйнованих пам’ятників, які реставрації не підлягають.

Вирубки у парку ім. Трильовського, який є пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення

фото Василя Лютака

Згідно акту обстеження від 14.10.2022р. № 52 проведено видалення 6-ти дерев породи акація біла, ясень звичайний, береза біла та липа як загрожуючі навколишньому середовищу сухостійні дерева, хоча, як видно на фото, що вони на сухостійні мало подібні.

Крім цього, в лютому 2023 р. ще зрубано 11 дерев. Не всі з них були сухостійними, хоча ті, що росли біля входу в парк зі сторони бульвару Лесі Українки – справді доречно зрізали. Таких з 11 дерев пан Лютак нарахував 4 дерева, бо вони мали центральну стовбурну гниль.

Рубку проводило новостворене комунальне підприємство «Центр туризму та дозвілля».

До теми: У міському парку Коломиї спиляли 4 дерева

Скверик біля меморіалу пам’яті полеглим воїнам-афганцям

На розі вулиць Січових Стрільців-Чайковського меморіал пам’яті полеглим воїнам-афганцям. Тут росли розкішні ясени.

“Приємно було в минулі роки спостерігати як батьки з дитячими візочками відпочивали на лавочках в холодку під розкішними кронами дерев. Що залишилося на даний час? Лавочки комунальники забрали, здорові, як дзвін, могутні ясени вирубали. Місце для відпочинку перетворилося на «прохідний двір»”, – пише Василь Лютак.

До теми: Місце під сонцем: в Коломиї сквер позбавили тіні

Зрізки на кладовищах

Тільки в 2022р. на двох кладовищах  – польському кладовищі на вул. Мазепи та давньому Монастирку на вул. Карпатській – знесено біля 100 спілих дерев цінних порід. Це і дуб звичайний, клен-явір, ясень звичайний, акація біла та інші.

 

Нагадаємо, що це найдавніше діюче кладовище Коломиї. Його мали б обслуговувати комунальники міста. Проте з середини квітня зрізка дерев на цвинтарі здійснюється силами місцевої релігійної громади храму Благовіщення Пресвятої Діви Марії. Міська рада тільки дала дозвіл на проведення цих робіт. Частина поховань кладовища були пошкоджені.

Ініціатором зрізки дерев на кладовищі біля храму є отець Андрій Танасійчук. Настоятель храму занепокоєний тим, що старі дерева десятиліттями руйнують давні поховання Монастирка. Особливо, коментував о. Танасійчук, дошкуляли ясени, бо в них коренева система під верхом і через це могили поблизу дерев вивернуло по різні боки. Крім того, хворі дерева, висотою понад 10 метрів становлять небезпеку для самого храму.

Відтак десятки велетнів-дубів, кленів-яворів та ясенів назавжди зникли з лиця Коломиї. Тепер при в’їзді в місто нас зустрічає промзона і оголене кладовище.

Так рік за роком міліють легені Коломиї. І це не може не турбувати.

“У зв’язку з масовим знесенням зелених насаджень за останні роки, екосистема в Коломиї порушена. Для її відновлення потрібні десятки років, – підсумовує екоактивіст Василь Лютак.

І правда, скільки б ми не посадили зараз, до моменту, поки саджанці наберуть росту і крони, вони не здатні виконувати замінити зрілі розлогі багатолисті дерева. А тим часом все більше з-за кордону завозиться вживаних машин, все частіше проявляється ерозія ґрунту, все менше чистого повітря, менше тіні й затишку.

Читайте першу частину дослідження: Що нарубали озеленювачі в Коломиї: вражаюча п’ятирічка | частина 1

Довідково: 

1 серпня 2006р. Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 1045 «Про затвердження порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах» (Нова редакція від 11.07.2013р.), де конкретно вказані причини видалення дерев в населених пунктах.

Як показала практика останніх років знесення зелених насаджень в м. Коломия проводиться з недотриманням Правил вищевказаної Постанови.

“Звертаюся до всіх мешканців Коломийського району: не будьмо байдужими до природи, захищаймо її, створюймо нові насадження шляхом посадки молодих декоративних дерев та кущів і тим самим покращимо екологічну ситуацію нашого краю в цілому” – завершує свою розвідку Василь Лютак.

Інформатор продовжує слідкувати за методами озеленення, аби Коломия не втратила статусу міста з добрим екологічним фоном і комфортом для життя.

стаття створена за матеріалами Василя Лютака,

голови громадської організації

«Екологічне товариство «Зелений світ»

Нагору