Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Відпочинок поруч Коломиї | Тисовий заповідник у Княждворі

Зовсім недалеко від Коломиї можна зануритися у світ природи та спокою. Адже Княждвірський тисовий заповідник – це місце, де можна не тільки фізично відпочити, але й духовно. Тут можна прогулятися лісом, віднайти гармонію з природою та хоча б не надовго забути про свої проблеми та складнощі у житті.

Пише Інформатор.

Ботанічний заказник загальнодержавного значення “Княждвірський” займає площу 208 га. Саме тут розташоване найбільше в Україні насадження ягідного тису, вони займають 70 га.

Тис ягідний – це рідкісне дерево, релікт третинного періоду, тривалість життя якого наближається до 4000 років. Окремі екземпляри досягають висоти 25 м. Росте дерево дуже повільно, річний приріст деревини в діаметрі не перевищує 1,5 мм. Перше цвітіння і плодоношення тиса настає через 20-30 років і відбувається у квітні-травні місяці, їстівні ягоди червоного кольору визрівають в кінці серпня. Виняткова якість деревини тиса привернула увагу прадавніх народів, які використовували її для різних виробів, найчастіше для виготовпення луків, тому що вона тверда, міцна і пружна.

В одному з берлінських музеїв дотепер зберігається різьблена з деревини тиса голова фараона Аменемхета ІІІ-го з часів 1400 років до Христа. Ще в 1914 році група вчених виступила на захист Княждвірського урочища, в якому на той час нараховувалося до 30 тисяч дерев тиса.

В 1978 р. тут був заснований природознавчий музей, експозиція якого знаиомить з породами рідкісних та зникаючих тварин, птахів і рослин Карпат. Подвір’я прикрашене вирізьбленими з дерева фігурами лісових звірів. Неподалік від музею висаджені екзотичні рослини, серед яких: туя, ялівець, самшит, смерека канадська, магнолія та інші.

Також на території заказника впорядковані місця відпочинку. Тож ви можете не тільки насолоджуватися природою, але й посмажити м’ясо та смачно перекусити в альтанках посеред лісу.

Тут облаштовані еколого-пізнавальні стежки, які відведуть Вас до джерела та річки.

Добратися до заповідника найкраще власним авто, адже з Коломиї це всього 13 кілометрів. Маршрут можете глянути за посиланням.

Відпочинок поруч | Рушірський водоспад

Відпочинок поруч | Марківський водоспад та найвища гора у Коломийському районі

Високогірна Марківка: цілюща криниця й басейн над урвищем

Енергія гір у селі Шешори

5 місць для сімейного відпочинку неподалік Коломиї.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

 

Нагору