Інформатор Коломия

ВЛАДА

Статусне питання: батьки, учні та вчителі ліцею №2 прийшли на сесію Коломийської міськради. Що далі?

Щодо пониження статусу ліцею №2 до рівня гімназії в Коломиї нема єдності навіть всередині депутатських фракцій. Сварки, збори підписів, взаємозвинувачення, хаотичні аргументи – всього цього було більше, ніж треба на сесії 24 липня 2023 р.

Інформатор робив для вас пряме включення з липневої сесії Коломийської міської ради, а для тих, кому не під силу годину слухати виступи сторін конфлікту, пропонуємо основне.

20 червня на сесії міської ради рішення про перепрофілювання Коломийського ліцею №2 (пониження статусу ліцею до гімназії) депутати не підтримали. А 24 липня депутати навіть не захотіли повернути його на розгляд. Але на цьому дилема не затихла.

Слова попросили учні із проханням почути їхню думку, адже вони хочуть навчатися саме в ліцеї. Мова йде про старшокласників, адже перепрофілювання змусить розформувати старші класи. “Ми хочемо в рідних стінах вчитися“, – основний меседж виступу старшокласниці від імені всього учнівського колективу.

Передісторія боротьби ліцею № 2 за свій статус

Конфлікт колективу ліцею №2 з владою міста триває понад рік. Влітку 2022 року вчителі, батьки й учні ходили у ратушу, аби висловити своє незадоволення рішенням влади змінити статус ліцею до гімназії. Потім ще була зустріч в стінах самої школи, вже менше емоційна, але все так само без точок дотику.

До теми про рішення влади на 2022-2023 навчальний рік: Випускники закінчать Коломийський ліцей №2, але в 10 клас – ні

Тоді Богдан Станіславський і його заступник Михайло Качанський переконували, що у школі №2 низька наповнюваність класів. Через це й борги. Вчителі ж пояснювали, що непросто впливати на наповнюваність класів, коли в країні війна. А  розформування 10-11-их класів призведе до того, що запит на запис до їхньої школи ще більше упаде.

Детальніше про боротьбу школи №2 минулого року у статті Хочете зберегти ліцей – економте! Міський голова наполягає, вчителі не відступають

Проте гору таки взяло слово педагогів та учнів: розформування старших класів відклали на рік. Відтак на 2022-2023 навчальний рік 10-класники та випускники пішли у рідну школу.

Цього питання перепрофілювання ліцею №2 знову порушила влада Коломиї. Тож учнівський, батьківський та педагогічний колективи взялися до захисту.

Що було в сесійній залі 24 липня 2023 року

За словами міського голови далі ліцей №2 переходить у статус гімназії, а тому на майбутній навчальний рік (2023-2024) кошти для 10-го класу не закладено в бюджеті, через що навчальний заклад не зможе набрати дітей в 10-й клас.

Коломияни за словом до кишені не полізли: нагадали, що на асфальтування доріг та премії чиновникам гроші є, а на школу – немає.

До теми: Чверть мільйона на премію під час війни головному комунальнику Коломиї | Персони ратуші

Відтак до присутніх звернулася представниця колективу ліцею №2 пані Надія. Вона розпочала з того, що формування мережі опорних закладів у Коломиї викликає дуже багато питань до управління освіти.

А ще наголосила, що минулого року способом прямого шантажу адміністрацію закладу поклали перед фактом, тому й погодилися на пониження до гімназії, але із збереженням статусу юридичної особи.

“Це означає, що якщо буде переповненість класів і наберемо три 10-ті класи, то заклад зможе вибрати ліцензію на ІІІ ступінь освітнього рівня. Тоді гімназія може стати ліцеєм, при цьому вона має залишитися юридичною особою”, – наголошує пані Надія.

Втім, за її словами, цього року ліцей ім. Грушевського подався на опорний заклад і в переліку філій вказав Коломийську гімназію №2. А філія, як відомо, не має статусу юридичної особи.

“В Коломиї реформа – це не про освіту, це – про гроші, посади і приміщення”, – додала пані Надія.

Вона звернулась до депутатів міської ради із проханням добре подумати перед тим, як тиснути кнопку “ЗА” питання перепрофілювання ліцею №2.

А далі – пауза і погрози

Голова Коломийської ТГ Богдан Станіславський запропонував ” на це літо зробити паузу в цьому питанні”, мовляв, далі час покаже. Громада почала протестувати і мер надав слово в.о начальника управління освіти Вікторії Гриджук.

Та до міського голови звернувся один із активістів із словами, що колись під ратушею вже горіли колеса і він може знову це організувати.

“Кошти, які є у бюджеті, це кошти наші – військових, це кошти на крові, а ви їх катаєте в асфальт” – додав активіст, поранений військовослужбовець Тарас Маркевич.

В.о начальника управління освіти Вікторія Гриджук сказала, що пропонувала директору та колективу ліцею зустрітися, але це не вийшло. Освітянка зазначила, що зараз триває реформа освіти і з 2024 до 2027 року йде перехідний період до якісної освіти.

“У нас є законодавство і зараз ми діємо в рамках чинного законодавства”, – наголошувала Вікторія Гриджук.

Коломияни обурилися, мовляв, про яку якісну освіту йдеться, якщо учням тепер доводиться йти до школи близько 40 хв замість 15 хв.

Та ця дискусія ні до чого не привела і депутати перейшли до інших питань порядку денного.

Отже питання перепрофілювання ліцею №2 наразі відкладено у скриню, довжину і глибину якої влада міста не зазначає.

Пропонуємо запис прямого включення із сесії Коломийської міської ради 24 липня 2023 року.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору