Інформатор Коломия

ВЛАДА

Випитував, де працює і скільки донатить: Богдан Станіславський публічно атакував через питання активістки про допомогу військовим

Випитував, де працює і скільки донатить: міський голова публічно атакував через питання активістки про допомогу військовим

Найкращий захист це напад, авжеж? 21 грудня на звіті міського голови між активісткою, яка лобіювала інтереси військових, та Богданом Станіславським зав’язалась дискусія. Очільник громади перейшов у атаку, допитуючи, де працює, скільки донатить і де колишній чоловік.

Інформатор розповість деталі.

Марина Стороженко родом з Мелітополя. Її місто окупували російські війська в перші ж дні війни, офіційно – з 26 лютого 2022 року. Жінка не бажала жити під окупацією – взяла маленьку донечку, покинула щойно відремонтовану квартиру і приїхала в Коломию. Цьому місту молода мама дуже вдячна за гостинність і розуміння. Тут її доня відвідує садочок і займається танцями. Живуть у хостелі, плата невисока, умови нормальні. Проте страшно хочеться додому, щоб скінчилась війна і її рідний Мелітополь повернувся у склад України. Це прості людські бажання.

Марина працює віддалено і волонтерить. А ще восени цього року стала першою, хто зібрав під ратушею  коломиян на мирні збори на підтримку ЗСУ. Всі ж бо розуміємо, що бруківкою перемогу не здобудемо, всі прагнуть спокою і готові почекати капремонтів, лиш би не вмирали наші воїни.

Проте після кількох акцій під ратушею проти Марини почалась справжня кампанія хейту: від ботів, часом – від реальних людей надходили повідомлення в стилі “Ти хто така? Повертайся до себе”. Дикість чи спланована акція від представників влади, яким  такий активізм поперек горла?

21 грудня на звіті міського голови за 2023 рік Марина мала нагоду поставити питання меру особисто.

“Чому ми отримали 583 млн від військового ПДФО (податки з грошового забезпечення військовослужбовців, що йли у бюджет громади – ред.), а допомогли військовим на 88 млн?

“Так сі стало”

Такою була відповідь міського голови Богдана Станіславського.

Дивитися пряме включення зі звіту можна ТУТ.

Звіт міського голови за 2023 рік. 21 грудня 2023 рік

Звіт міського голови за 2023 рік. 21 грудня 2023 рік

Далі Марина запитала, чому міська рада декларує, що запитів від військових нема в той час, як оголошуються нові й нові збори у публічному просторі. Вона назвала два конкретні приклади: у листопаді був оголошений збір на 1,3 млн грн на дрони для 10 бригади “Едельвейс” і збір 1 млн грн для аеророзвідки 77 батальйону.

На це Станіславський просто перейшов у атаку: А Ви самі скільки донатите на Збройні сили? Де Ви працюєте? Ким є Ваш колишній чоловік?

Марина розповіла про себе і зазначила, що постійно донатить невеликими сумами, скільки може. Йдеться про більше 2 тис грн. А ще робить окопні свічки для наших захисників. З колишнім чоловіком розлучилась ще в 2019-му.

“Я не почула відповіді на свої питання, – коментує Інформатору Марина Стороженко. – Мер, щоб захиститися та не відповісти на ці питання, вибрав тактику нападу, у формі запитань щодо мого приватного життя, що не відповідає формату даної зустрічі, бо все таки він звітує перед громадою як посадова особа органу місцевого самоврядування, яка розпоряджається бюджетом, а не я, і суперечить нормам законодавства України у сфері місцевого самоврядування”.

Межа пройдена.

З подальшої розмови стало ясно, що Станіславський наводив довідки про активістку Марину Стороженко.

Нападати на переселенців, буцімно вони не мають права питати про життя громад – це дно. Будь-який українець може вимагати відповіді від посадових осіб місцевого самоврядуванні і держави і ті мусять дати відповідь.

А ми нагадаємо, що такі незручні питання не звучали, коли міський голова брав у радники друга Іллі Киви Михайла Мєскєва чи намагався поставити на місце загиблого захисника, начальника управління освіти Любомира Бордуна такого собі Юрія Онищенка, підозрюваного у держзраді, суди над яким досі тривають.

 

Михайло Мєскєв з Маріуполя, що раніше працював у виконавчому комітеті Маріупольської міської ради. А відтак був звинувачений за статтею “Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою”.

Суди тривали кілька років і врешті 2020 року справу закрили за терміном давності.

Але це ще не все.

На сайті Верховної ради знаходимо постанову ЦВК про зареєстрованих довірених осіб кандидата у Президенти України Іллі Киви на виборах 2019 року.

Детальніше: Як у ратуші Коломиї опинився представник Іллі Киви

Юрій Онищенко – колишній мер Попасної.  У 2014 році йому висунули підозру за звинуваченнями у допомозі терористичній організації “ЛНР” проведення псевдореферендуму. Сліди цієї справи загубились у мережі й з 2016 року наразі нема даних, чим закінчився суд. Аж ось колишній мер Попасної з’явився в ратуші Коломиї. З доступом до камер відеоспостереження. Потім Станіславський хотів його призначити начальником управління освіти, але громада не дозволила. Онищенко досі працює в міській раді й має доступ до відеоспостереження міста.

Деталі: Темна історія: чому СБУ звинувачувала мера Попасної у співпраці з окупантами і чи вплине це на рішення  про його призначення в освіту Коломиї?

Якась вибіркова нелюбов до переселенців, виходить. Активісти, які вимагають допомоги ЗСУ Станіславського виводять на агресію, а ті, хто під підозрою СБУ “заслуговують” високих посад.

Стаття містить оціночні судження. Її автор готова відповісти за свої твердження.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть на пошту kl.informator@gmail.com

Наталка Сандецька

Нагору