Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

10 скандалів 2022 року у Коломиї

Коломия ніколи не славилась тишею. Тут завше на слуху якась резонансна подія. Містяни обговорюють дії влади і роблять це настільки прямолінійно, що часом аж незручно.

Інформатор зібрав для вас ситуації й події, які викликали найбільше дискусій.

Яйце-райце

Закупівля великої кованої писанки породила сотні мемів і нових прізвиськ для мера міста.

Проте ми всі пам’ятаємо, з якими порушенням відбувався цей тендер.

Закупівля на виготовлення відбулась 23 серпня, а наступного дня яйце вже на кільцевій біля автостанції. Писанку зробили за 1 день? – здивувались всі. А ні, виявилось Коломия закупила вживане яйце, яке кілька років стояло біля “Кузні”.

А крім того виграли одні, а встановили інші. Отже послугу надав зовсім не той, хто переміг. Бо на закупівлю подалися “Кузня” і ФОП Ольга Аннюк, представниця “Кузні”.

“Воно (яйце) стояло в нас на території. А схотіли взяти для міста. Ми віддали те, що є, а зробимо собі аналогічне”, – прокоментувала Ольга Аннюк.

Минуло пів року, а коломияни досі згадують яйце за 600 тис грн. Через розголос та протести мешканців міста ця писанка врешті була подарована місту, а тендерну закупівлю скасували.

Згодом вхід в писанку заварили адже йти через кільце туди небезпечно.

Резонансне звільнення вчительки

Олесі Гудим’як, яка навчала дітей історії, не пощастило: її після 36 років роботи в школі звільнили без особливих пояснень. Та ще й образили.

У свої 64 вона стала непотрібною. Звільнили без пояснень. Хоча ще у червні директор ліцею №1 Мирослав Граб обіцяв, що у вересні знову візьме на роботу.

Пані Олеся з родини репресованих. Має інвалідність, але на школу не шкодувала ні сил, ні часу. наприкінці навчального року їй не продовжили контракт.

“Директор запевнив, що все гаразд, – ділиться Олеся Іванівна. – Просто закінчився трудовий договір. Нікуди не ходіть, нічого не пишіть, будете мати роботу – казав він. Та ось 30 серпня розмова була докорінно іншою. По телефону він сказав більше не приходити до школи. “Живіть на свої 3300 пенсії”. І кінець розмови”.

Жінці гірко і навіть гидко: невже після 36 років роботи не можна було якось по-людськи. За десятиліття важкої праці хотілось би піти красиво: попрощатися з колективом, сказати слово своїм учням, зібрати речі, врешті тихо посидіти у стінах рідної школи напослідок. А тут – не приходіть, наче вона зробила щось ганебне.

Більше: Викинули за борт: за відому вчительку історії з ліцею №1 заступилися діти й батьківський комітет

До редакції Інформатора надійшло сотні листів на підтримку пані Олесі. Врешті зайшов і сам директор і запевнив, що рішення свого змінювати не збирається. Вчителька влаштувалася в іншу школу, де оцінили не вік, а досвід. Проте осад від підлого звільнення й справді не дає зайти в рідну у школу.

Гучне святкування під час війни

4 жовтня у Коломиї у кафе “Деліція” святкували день народження з гучною музикою й танцями. І сталось це в короткому проміжку між днями жалоби в Коломиї. 

Деталі: Гучне святкування в “Деліції” | коментар закладу

Реакція коломиян на це не забарилася: обурення й гнів, супречки.

 “Такі заходи у нас відбуваються 1-2 рази на місяць. Без музики. Цього разу відкрилися двері і таким чином це почули на вулиці. Ми це робимо для того, аби кафе функціонувало. Кожен з нас має сім’ю. Це моя робота. Цього разу іменинник захотів музики – це було його право. А ми просто працюємо для виживання. Для того, щоб годувати сім’ю”, – прокоментували у закладі.

Зрізані дерева

 Дерева з вулиць Коломиї почали стрімко зникати ще напередодні нового 2022 року. Блакитні ялинки зрізали на площі Відродження. А відтак зрубали на бульварі Лесі Українки, на просп. Грушевського (біля собору), десятки зрізаних дубів, ясенів та ін. на польському кладовищі, Монастирку, у міському парку та в парку Шевченка.

Найбільше обурює, що влада стверджує, що ці дерева були аварійними, хоча всі бачать, що більшість з них – здорові велетні. А ще залишається загадкою, куди йдуть сотні кубів цінної деревини.

Більше: Вигідно зрізати, вигідно саджати: підсумки року “озеленення” в Коломиї

У вдови загиблого захисника намагаються відібрати землю в центрі Коломиї

У серпні до редакції Інформатора звернулася вдова загиблого Героя Володимира Бобика – пан Марія – з проханням до коломиян допомогти відстояти її права.

Володимир Бобик 6 років боронив Україну. Скромна порядна людина, як міг дбав про сім’ю. В однокімнатній квартирі з ним проживала дружина і донька із синочком. Помешкання у старому фонді давно потребує капітального ремонту, але ж спромогтися фінансово на це родина не змогла. Волого, цвіль кутами, а туалет надворі.

Деталі: У вдови загиблого захисника відбирають землю в центрі Коломиї

І навіть це останнє у них відняли. сусідні власники наполягають: ця земля їхня, хоча документів не показують. За даними БТІ ця земля – прибудинкова територія будинку пані Марії та її сусідів.

Пані Марія звернулась до міського голови, але наразі її заклики ігнорують. Листи у вищі органи влади також досі не дали результатів.

У ратуші купили курс ораторського мистецтва за кошти коломиян

Без сумніву, політики мусять гарно говорити. Це половина їхнього успіху. Проте рідко навчання красномовства оплачують з податків місцевих мешканців. Тим часом в Коломиї за курс ораторського мистецтва мають віддати з бюджету майже 30 тис грн.

Проведення короткотермінового семінару на тему: «Комунікація в публічній сфері та ораторська майстерність» планується ще до кінця 2022 року. Цю послугу місто закупило за 29 800 грн у Сорокіної Любов Іванівни як професійну підготовку спеціалістів.

За даними платформи YouControl підприємиця зареєстрована у Львові.

До слова, Львівська міська рада також закупила таку послугу на 10 днів швидше, ніж Коломия і заплатить за навчання з ораторського мистецтва 56 тис грн.

На сесії депутат поскаржився, що його штрафують за паркування

26 липня під час сесії до міського голови звернувся депутат ради Ігор Ільчишин. Він поскаржився, що його вже двічі оштрафували за несплату паркомісця. А самі знаки стоянки авто не видно з-за хащі.

Нагадаємо коломиянам, що вартість 1 години паркування в Коломиї вартує 10 грн.

Деталі: Безкоштовні парковки у Коломиї стануть платними

Але в разі несплати зупинки у паркувальній зоні, на власника автотранспорту накладається штраф у розмірі 200 грн. Якщо ж порушник поквапиться і одразу оплатить цей штраф, то в такому разі можу заплатити вдвічі менше – тільки 100 грн.

Тим само у місті вже лишилось мало місць, де можна безкоштовно залишити машину, а нові платні парковки облаштовують за кошти коломиян і називають це ремонтом тротуару.

Депутати затіяли зміну природоохоронної зони озера

Алярм! Озеро хочуть забудувати!

Приблизно так минув жовтень у Коломиї.

6 жовтня депутати намагалися протягнути рішення про затвердження проекту благоустрою і встановлення меж прибережної захисної смуги цього “ставка на вул. Чехова”. По суті, вони  хотіли затвердити природоохоронну смугу озера. Це дозволило б забудовувати територію довкола міського озера впритул до водойми.

За міське озеро влада Коломиї взялася ще у 2021 році. Тоді вони прийняли рішення, яке стало першим кроком до змін водоохоронних зон довкола водойми. Саме там вперше озеро фігурує як став. Нагадаємо, що охоронна зона ставка – 25 м, а озера – 100 м.

Деталі: Хто з депутатів підтримав скандальне рішення про зміни меж берегів міського озера

Але рішення не набрало більшості й наразі відкладене у часі.

Ось так десь минув важкий 2022 рік в Коломиї.

А поряд цих скандалів, ми волонтерили, відправляли машини та інвентар військовим, приймали десятки тисяч переселенців, зустрічали й проводжали в останню дорогу наших загиблих захисників,  працювали, вичерпувались, брали себе в руки і платили податки, аби місто жило й країна трималася купи.

Журналісти Інформатора дякують захисникам України за кожен наш крок, який був і є можливим завдяки їхній  службі, дякують вам, читачі, за звернення й увагу. Тримаймося разом. І хай наступний рік буде під знаком перемоги!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору