Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Вигідно зрізати, вигідно саджати: підсумки року “озеленення” в Коломиї

Рік добігає кінця. Чим він був цікавий? Окрім резонансних закупівель, як-от металеве яйце чи рекламні тумби, коломияни активно обговорювали зрізку дерев у місті. 

А тому Інформатор вирішив окремо проаналізувати найбільш резонансні випадки зрізки дерев у Коломиї і найдорожчі закупівлі.

Ще наприкінці 2021 року з самого серця Коломиї зникли блакитні ялини й райські яблуні. Напередодні Нового року площа стала голою, посеред цієї пустелі згодом постало зелене покривало – імпровізована сцена.

А щойно по святах КП “Зеленосвіт” поквапився зрізати дерева масово.

Навесні на бульварі Лесі Українки в Коломиї зрізали липу, а згодом – ще одне дерево.

У березні-квітні на кладовищі Монастирок зрізали десятки дерев, більшість яких – стародавні дуби. Зрізка дерев на цвинтарі здійснювалася силами місцевої релігійної громади храму Благовіщення Пресвятої Діви Марії. Міська рада тільки дала дозвіл на проведення цих робіт. Частина поховань кладовища були пошкоджені. Актів щодо зрізки цих зелених насаджень міська рада так і не надала.

Дані про цю зрізку відсутні у звіті КП «Зеленосвіт» за 2022 рік.

У міському парку культури і відпочинку ім. К. Трильовського, який має статус пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення зрізали спершу 4, а згодом ще 2 дерева. Принаймні два з них мали здоровий на вигляд стовбур.

У скверику на розі вулиць Січових Стрільців-Чайковського навесні зрізали 5 дерев. А відтак тут не залишилось ні тіні, ні лавочки, аби перепочити в спеку.

Прослідковується, що серед дерев, які найбільше зрізають – явори й дуби. Вони особливо цінуються при виробництві паркету та дверей.

Тим часом у ратуші переконують, що цю деревину направляють в котельні.

А тепер про гроші

І від того часу місто здійснило сотні закупівель з єдиним учасником, серед яких чимала частка закупівель саджанців та послуги з посадки.

Ось опис декотрих з них:

  1. Послугу закупівлі саджанців на суму 99 450 грн замовило комунальне підприємство “Зеленосвіт”. За цю суму ТОВ “Хмелева” мало передати 75 саджанців червоних кленів. Закупівля відбулась з цим єдиним учасником і без жодної знижки.
  2. Другий тендер на посадку саджанців оголосило саме управління комунального майна на суму 167 312 грн. Ці кошти мають піти на посадку саджанців декоративних дерев. І знову тут був єдиним учасником ТОВ “Хмелева”. Він переміг без зниження ціни.

Найцікавіше, що до процедури немає опису вимог, а в договорі не зазначено, які саме роботи місто закупило і скільки саджанців передбачено.

До слова, згідно даних платформи You Control, уповноваженою особою ТОВ “Хмелева” є Цомпіль Любомир Миколайович, а до нього ці функції виконував Джаман Ігор Михайлович.

  1. Тендер на облаштування “зеленої клумби” відбувся 3 листопада, а вже 12 листопада сторони підписали договір. Переможцем тендерної закупівлі став ФОП Пасяка Роман Віталійович, єдиний учасник. Він запропонував ціну 148 тис грн і переміг.
  2. До слова, ФОП Пасяка займається вивезення сміття з частини Коломиї.

А клумба виявилась габіоном із фраментами моху. Наразі ці роботи ще не проведені.

5. Навесні місто закупило 8 000 цибулин тюльпанів. Їхня вартість становить 112 тис. грн. Відтак одна цибулина обійшлася Коломиї в 14 грн. Місту вдалось зекономити на тендерній закупівлі 8 тис. грн, адже оголошена вартість була 120 тис. грн. Тобто завдяки тендеру вдалось скинути ціну на одну цибулину тюльпану на 1 грн. Переможцем тендеру стала  ФОП Вікторія Будзяновська. Щодо цін, то вартість цибулини тюльпану залежно від сорту коливається від 5,5 до 15 грн за шт.

Цінні зелені насадження міста

Варто зазначити, що серед найбільш цінних насаджень у Коломиї є дерева міського парку культури ім. К. Трильовського, який зачислений до пам’яток садово-паркового мистецтва місцевого значення, де довший час без належного догляду росли реліктові дерева, серед котрих давній ґінкґо білоба.

Велику цінність становлять дуби на вул. Франка, а також на вул. Петлюри та 2 дуби на вул. Січових Стрільців (територія філії №10 ліцею №9), на давньому кладовищі Монастирок (вул. Карпатській), польському кладовищі (вул. Мазепи) та давня коломийська діброва, що простягається від вул. Карпатської і до кільцевої села Іванівці та Раківчик Коломийської ТГ. З цього списку тільки дуб на вул. Франка – природно-заповідний об’єкт і знаходиться під захистом природно-заповідного фонду. А тому на кладовищах і в діброві щороку відбуваються зрізки дерев.

Як зазначалось вище, власного еколога у Коломийській ТГ нема, а тому КП «Зеленосвіт» користується послугами єдиного фахівця на всю область із Державної екологічної інспекції Карпатського округу в Івано-Франківській області. Чи може одна людина дослідити і винести об’єктивне рішення щодо стану дерева?

Сумнівна альтернатива

19 лютого 2022 року на сторінці міського голови Богдана Станіславського з’явився заклик взяти участь у “широкому діалозі про те, як разом розумно підходити до питання зелених насаджень громади”. І навіть запропонував зареєструватися, щоб стати учасником ініціативної групи.

Журналісти дали запит, щоб дізнатися, хто увійшов до ініціативної групи і хто серед них має фахові знання, які допоможуть грамотно проводити озеленення.

Але міська рада відповіла відпискою, мовляв цей запит вимагає створити нову інформацію. Вочевидь список активістів ініціативної групи не є сформований або ж не вистачає даних для того, щоб надати потрібну інформацію.

До теми: Гра в демократію або ”йой най буде”. Як приймаються рішення про зрізку дерев в Коломиї

До складу цієї ініціативної групи увійшли активісти, проте фахової освіти з екології ніхто не має. Серед людей, наближених до цієї сфери лише біолог і приватна підприємиця, яка займається зрізкою дерев.

29 березня ініціативна група зібралась і оглянула стан дерев в парку, на вулицях середмістя.

Ініціативна група вирішила лікувати дерева.

Активісти познімали банери з написом “Обережно! Це дерево може становити загрозу!” і з чистим серцем розійшлись по домівках. Але незабаром у чаті ініціативної групи з озеленення з’явився заклик “Зрізати повністю і навіть не думати, має переважати здоровий глузд, а не емоції. Безпека Коломиї в першу чергу”.

Радниця міського голови Ірина Перегінчук одразу ж подякувала. А пані Люба Ткачук “согласілась” і запропонувала поруч посадити каштан.

Питання про фахівців, здатних справді радити у питанні зрізки дерев у громаді попри численні спроби залишилось без відповіді.

Замість висновків

Робота з озеленення міста проводиться нефахово і хаотично. Місто не має досі чіткої стратегії озеленення і не має фахівців, який міг би надати професійну консультацію і розробити план заходів.

Давні зелені насадження не отримали належного захисту ні на місцевому, ні на державному рівні.

У Коломийській громаді більше садять дерев, аніж зрізають, проте наразі немає даних про кількість дерев, які прийнялися, а також чимала кількість зрізаних дерев не зазначена у звіті КП «Зеленосвіт».

Тендерні закупівлі саджанців та послуг на облатування клумб, розсаду та насіння газону в 2022 році майже у всіх випадках проводились за участю 1 учасника, що значно збільшує корупційні ризики.

Громада Коломиї дуже болісно реагує на чергові зрізки дерев і намагається брати участь у вирішенні проблеми активностей КП «Зеленосвіт» у зрізці й часто вандальській формувальній обрізці крон дерев, після якої значна частина дерев навесні не відновлюється.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Наталка Сандецька

Нагору