Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Гуцульський колорит, карпатські ягоди і… китайські гуси: базар у Яремче

Гуцульський колорит, карпатські ягоди і... китайські гуси: базар у Яремче

Туристам важко втриматись, аби не не купити щось на згадку про поїздку в Яремче. А ще й сам базарчик так хитро розмістився впритул до водоспаду Пробій. Людей чимало, ціни кусаються, а в очах аж мерехтить від картатого краму.

Інформатор розповість, що можна надибати на базарі в Яремче.

Перший базарчик подорожні зустрінуть у Яремче ближче до центру – перед великим залізничним мостом.

Та головний і більш давній базар Яремче розмістився по обидва боки водоспаду “Пробій”. Біля славетного ресторану Гуцульщина, де колись молоді Володимир Івасюк та Софія Ротару причаровували клієнтів ресторації своїми хітами, нині облагороджений пляц. Магазинчики стоять рівними рядами і стилізовані під гуцульський колорот. Тут навіть лави писані, а старовинна гуцульський стрій красується у спеціально відведеній вітрині.

Читайте також: Гуцульські старожитності та цікавий крам: що можна знайти на базарі у Косові. Фоторепортаж

Поряд продавці торгових рядів заманюють закликами: “Сир, будз, бриндза” чи “Ґоґодзи, горіхи”… Тут же статна продавчиня розгортає неймовірної краси килими: картаті й однотонні, із старими і новини орнаментами.

Вишиванки, кептарі, теплі вовняні безрукавки та плетені шкарпетки, прикраси, ташки (гуцульські шкіряні сумки з оздобою), сувеніри, сушені ягоди, крафтові сири, наливки на меду, ожині, вишні, малині чи ґоґодзах, вироби з дерева, домашнє начиння, текстиль та іграшки. Всього вдосталь знайдете на ринку “Пробій” у Яремче.

Ціни на вишиванки нижчі, ніж в столиці, проте відчутно вищі, ніж на нічному базарі “Вишиванка” у Коломиї. Найдешевшу сорочку ми знайшли за 1250 грн, хоча є і по 3000-4700 грн за блузу чи вишиту сукню.

Зате в Яремче можна знайти чудові ташки – невеличкі шкіряні сумочки з тисненням або ж металевим оздобленням. Ціни кусаються: від 2000 грн і до 5500 грн.

Чимало знайдуть для себе тут і господині: дерев’яні кухонні дошки, таці, ложки та лопатки, хлібниці, чепурні сільнички та цукорниці, цілі набори для спецій, глиняні кухлики, горнята, макітри, тарелі.

Для дітвори ту також знайдеться гарний подарунок: конструктори машинок, потягів та літаків з дерева. Їх малюки потім можуть розфарбувати.

Якщо добре пошукати, то можна знайти і трохи старожитностей: монети, прикраси, писані тарелі, рідше – ікони.

І поряд всього цього захопливого краму – якесь масове засилля плюшевих гусей з Китаю. Маємо підозру, що вже й наші місцеві умільці почали відшивати ці популярні серед малечі іграшки. Адже такого вибору важко ще десь пошукати: великі, малі й крихітні, білі, чорні, яскраві, лахматі, короткошерсті, на батарейках. Є навіть тапки з гусами. Словом, гусячим фанатам тут буде добре.

Дивіться репортажі Інформатор з інших місцевих базарів:

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору