Інформатор Коломия

ВЛАДА

За час повномасштабної війни Коломия витратила 11 млн грн на проекти і ескізи. Які з них не зрушили з місця?

За час повномасштабної війни Коломия витратила 11 млн грн на проекти і ескізи. Які з них не зрушили з місця?

Стандартна процедура проведення робіт вимагає бюджетних витрат не лише на самі матеріали та роботи, але й виготовлення проектів, проектно-кошторисних документацій, технічного нагляду. І все гаразд, коли після підготовки документації настає етап втілення цих ремонтів, будівництв та реконструкцій. Проте десятки дороговартісних проектів коломийських комунальників далі папки у чиновницькому кабінеті не пішли, на відміну від коштів з наших податків.

Інформатор підрахував, скільки управління комунального господарства (далі – УКГ) витратило на підготовку проектів та технагляд і які з цих витрат наразі можна вважати даремними.

Для кращого розуміння мусимо пояснити, що з року в рік (а часом в межах одного календарного року) ціни на матеріали, людиногодини, вартість використання техніки змінюється, тому проектно-кошторисна документація стає неактуальною і потім доводиться повторно витрачати десятки, а то й сотні тисяч гривень на коригування цих проектів.

Для аналізу ми взяли закупівлі послуг інженерного проектування та здійснення технагляду від початку повномасштабного вторгнення і донині.

За послуги інженерного проектування за цей період витратили  8 млн грн, а за технагляд – 2,8 млн грн.

На жаль, не всі ці мільйони переросли у коефіцієнт корисної дії для громади, адже ряд проектів залишився тільки на папері.

Ось до прикладу один із проектів, реалізація яких нині навіть не розпочалась – це реконструкція тиру під укриття у ліцею №1.

Укриття ліцею №1

Сама вартість цих робіт згідно закупівлі склала 32, 7 млн грн . Технагляд витягнув з місцевого бюджету майже 390 тис грн, а виготовлення проектно-кошторисної документації – 410 тис грн. Завершити укриття повинні до кінця цього року. В іншому випадку 800 тис грн можна рахувати дарма витраченими коштами.

Читайте деталі: Реконструкцію тиру за 33 млн грн у Коломиї буде здійснювати місцевий підприємець, скинувши на тендері 1%

Спортзали, елінг і майданчик

У спорті теж є паперові застої: Зокрема ось витрати на проектну кошторисну документацію:

Мости і дамба

До теми: Церковне керівництво звело будівлю на березі Пруту в Коломиї, частково зруйнувавши дамбу

Площа Скорботи

Виготовлення робочого проекту реконструкції площі Скорботи вартувало місту 500 тис грн

Зміни на найбільшій площі у Коломиї потрібні не лише через естетичні примхи, але й тому, що у Коломиї досі немає гідного місця для вшанування загиблих в російсько-українській війні захисників. Історія зведення і занепаду площі – читайте у статті Історія руйнації: площа Коломиї, повна скорботи

 

Такий вигляд за задумом переможця конкурсу проектів реконструкції площі мало б це місце після проведення робіт. Та навряд чи цей проєкт ще актуальний

Чи задовільнить бюджет ці апетити?

Ви бачили зміни на згаданих об’єктах? Так ото ж. За ці проектні роботи та 1 технагляд з нашого бюджету мусять заплатити 5,1 млн грн. А хура й далі там. І враховуючи те, що бюджет Коломийської громади у 2024 році цілком не відповідає реальним надходженням, про це на сесії оголосив міський голова Богдан Станіславський.

Нагадаємо, на 2024 рік бюджет визначили у розмірі 1 млрд 24 млн грн. Та реальна сума, яка може надійти в казну громади далека від цієї цифри.

Інформатор ще при прийнятті бюджету заявляв, що план надходжень до бюджету Коломийської громади завищені щонайменше удвічі й не мають обґрунтування, адже ПДФО з грошового забезпеченні військовослужбовців більше не надходить до місцевого бюджету.

Детальніше: Сума з семи цифр: у Коломиї прийняли бюджет громади на 2024 рік

Відтак залишається питання, кому вигідно, щоб Коломия витрачалась на виготовлення проектів, які в силу дефіциту бюджетних надходжень неможливо реалізувати?

Наталка Сандецька

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

 

 

Нагору