Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

10 місяців війни: фото і події в Коломиї

304 доби війни. Від тієї першої ледь чутної сирени з будівлі пошти Коломиї і до сьогодні.

Інформатор пригадав, як це було.

6 ранку 24 лютого 2022 року. По аеродрому в Корничі випущено дві ракети. Розгатили їдальню військової частини. П’ятеро людей отримали незначні поранення.

Коломийська громада починає приймати  людей, які шукають захисту. Школи та садки Коломийської громади призупиняють навчання.

Ввечері першого дня повномасштабної війни за наказом Коломийської військової адміністрації в місті розгорнули центр реєстрації ВПО. Хто слідкував за подіями в країні й Коломиї зокрема, той пригадає, що у перші дні війни Коломийський ЦНАП не працював. Реєстрацію і координацію ВПО взяли на себе активісти. Тисячі вимушених переселенців змушені були днями й ночами шукати житла, медикаментів, одягу. Деяким паралельно доводилось відновлювати документи, а тому шукали допомоги, де тільки могли.

Щоб підтримати коломиян Інформатор сформував план дій в умовах воєнного стану. Відтак комендантська година запроваджена в 12 областях України. З 25 лютого у Коломиї комендантську годину буде введено з 22:00 до 8:00.

Долар сягнув 29 грн, євро – 32 грн.

Тим часом готельєрів, власників туристичних садиб та іншої відпочинкової інфраструктури закликали прийняти біженців з українських територій, де зараз ведуться бої.

Замість облаштування блокпостів, мешканцям Коломийської громади нацполіція запропонувала організувати автомобільні наряди та патрулювати свої вулиці вночі. На той час про коронавірус і медичні маски вже всі забули.

У підвалі пологового будинку в Коломиї народилася Мія, одна з шести по Україні, народжених в укритті.

Пальне зникло із заправок, де-не-де можна було знайти дизпаливо.

У місті запрацювали волонтерські центри допомоги військовим та переселенцям.

Тим часом всі, хто не переховувався вдома, помалу ставали розвідниками. Пішла нездорова тенденція по відловлюванню диверсантів: то вони мали одяг з червоними елементами, то малювали підозрілі позначки на дахах і вздовж доріг. Врешті на Коломийщині зафіксували диверсантів, які малювали орієнтири для ворога.

4 березня у ЦНАПі в Коломиї запрацювала платформа допомоги переселенцям. Всіх чоловіків від 18 до 60 років закликали стати на облік у військових комісаріатах у центрах військових комплектувань. Депутати Коломийської міської ради на сесії вимагали закрити небо над Україною. А голова Коломийської військової адміністрації пояснив, як буде відбуватися  загальна мобілізація.

Коломийський РАЦС працював, незважаючи на війну. Швачки Коломиї взялися за пошиття медичних сумок для військових. А вчителі музики виїхали в Чехію і допомагають українській армії.

Тим часом розгорівся скандал: анонімний допис користувача в соцмережі заблокував 15 тонн гуманітарної допомоги для України.

Інформатор розробив листівки з корисними контактами для переселенців Коломиї. До слова, на той час в Коломийський район переселилося більше 12 тисяч людей. Для ВПО  в місті почали приймати заяви на отримання посвідки постраждалих від воєнних дій. Тим часом переселенка Анна Янковець та коломиянка Олеся Яворська почали виготовляти “сухий” борщ для захисників.

Алкоголь купувати заборонили.

13 березня 2022 року майор Степан Тарабалка загинув під час бойового завдання. 19 березня Президент Зеленський присвоїв звання Героя України загиблому льотчику з Коломийщини Степану Тарабалці з удостоєнням ордена “Золота Зірка” посмертно.

А ресторан “Згарда на Багінсбергу” щодня годував обідами більше 80 переселенців, які проживали у Будинку нічного перебування. Одна з перукарень безкоштовно обслуговувала вимушених переселенців. Врешті запрацювала платформа з пошуку роботи для ВПО.

Вночі 23 березня Коломия зустрічала загиблих захисників України Мирона Забарила та Володимира Островського.

Наприкінці березня у обмінниках міста долар зафіксувався на позиції 31 грн, тоді як євро коштує 34 грн.

Попри загальне сум’яття, коломияни взялися до толоки, у місті відновлювалось позашкілля, працювали автошколи. Освітні заклади вчилися дистанційно.

28 березня Коломийщина прощалася з двома бійцями 10-ї бригади – Миколою Сікорським та Русланом Гончаруком.

Тим часом за довідками у ЦНАП – шалені черги переселенців. Найперша проблема переселенців Коломийщини – пошуки житла. З цього приводу Інформатор розпочав серію розслідувань.

6 квітня у Коломиї зрізали дерева на бул. Лесі Українки, попри думку громадськості. Це викликало хвилю обурення. Детальніше – в розслідуванні Гра в демократію або ”йой най буде”. Як приймаються рішення про зрізку дерев в Коломиї

Наприкінці березня у обмінниках міста долар зафіксувався на позиції 31 грн, тоді як євро коштує 34 грн.

Попри загальне сум’яття, коломияни взялися до толоки, у місті відновлювалось позашкілля, працювали автошколи. Освітні заклади вчилися дистанційно.

Для тих, хто потребував робочого місця у Коломиї запрацював перший коворкінг.

Тим часом довкола облаштування території біля “Сільмашу” в Коломиї розгорівся скандал. Детальніше – у статті Усі цукерки владі? Як насправді у Коломиї прибиралася територія біля “Сільмашу”.

Коломийський академічний театр відновив роботу і почав з безкоштовних вистав.

На Прикарпатті спіймали колаборанта, який готував створення народних республік у західних областях України.

Активістка з Коломиї Олена Бойцан ініціювала виготовлення окопних свічок для захисників України. А до Великодня для харків’ян  коломияни збирали кілька тисяч пасочок.

У Коломиї розпочався процес обговорення зміни назв вулиць.

Тим часом на найдавнішому цвинтарі через зрізку дерев були пошкоджені могили та склепи. Детальніше – у фоторепортажі Мертві не скаржаться.

Коломиянин Ігор Лефор та Андрій Спіров нагороджені медалями “За військову службу”.

Загиблого льотчика з Коломийщини Степана Тарабалку назвали “Привидом Києва”. Повітряні сили ЗСУ відреагували на чутки.

У Коломиї скоротили час світломаскувального режиму: вулиці Коломиї почали освітлювати до 23:00.

Через неузгодження з управління архітектури підприємці Коломиї двічі перемальовували фасад будинку.

Комунальники відремонтували дорогу до пологового будинку і облаштували сквер довкола.

На початку травня у Коломиї відновили історичну будівлю. Детальніше – в статті Як коломийський “Сокіл” перетворюється на Фенікса. Відтепер тут відбуваються культурні заходи. Зокрема митці створили інсталяцію житла переселенців Коломиї.

5 травня, Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що з українських бібліотечних фондів вилучать російську пропагандистську літературу. Проте у Коломиї декомунізацій відбулась ще восени 2021 року.

Мер Коломиї пропонував переселенцям картоплю, поросят і курей. А молоді волонтери Шахового клубу збирали і відправляли допомогу військовим та постраждалим від війни.

Багатостраждальну вулицю О. Кобилянської зашутрували. А впритул до міського озера розпочалися будівельні роботи – комунальники облаштовували сквер. Тим часом сквер на Чайковського позбувся дерев. А міський парк так і чекає своєї черги на зміни.

Станом на травень 2022 року Коломийщина прийняла 30 639 переселенців. Волонтерки з Харкова зустрічалися з коломиянами в музеї.

У Коломийському ліцеї №1 облаштовують укриття. А депутати підтримали створення ще трьох опорних шкіл у Коломиї. В першій половині травня запрацювали деякі заклади дошкільної освіти, в яких є укриття.

Також у серці Коломиї виявили засідку комуністів.

Аеродром малої авіації у Коломиї зазнав зміни: частину земель передали в оренду й переорали.

Четвертий місяць війни Коломия провела під нечасте виття сирен. Місто помалу адаптувалось і призвичаїлось жити за старими законами в нових умовах. 10 тисяч переселенців офіційно покинули місто і повернулися до свої рідних домівок. Це переважно мешканці Київської області.

Коломиян вразило, що міський голова бере матеріальну допомогу, а у його заступників таку високі зарплати.

У липні сесії депутат поскаржився, що його штрафують за паркування. А комунальники взялися до ямкового ремонту дороги на вул. Довбуша.

А прикарпатці шукали спокою серед цвіту лавандового поля.

У серпні у Коломиї кіборга Василя Кузьмина жорстоко побили, він у був комі.

А Ганна Пасічна розповіла, що буде із ліцеєм №6.

У вдови загиблого захисника відібрали землю в центрі Коломиї

Тоді ж розгорівся скандал через ікру путіна в Коломиї.

У вересні відому вчительку історії в Коломиї звільнили і коломияни писали листи на її підтримку.

У жовтні коломиян вразили премії та зарплати у ратуші , обурило гучне святкування в кафе й відсутність опалення в школах, садках та медзакладах.

Харчуванням дітей в опорних закладах почали займатись приватники.

А містяни посадили квіти у ямі на вулиці Довбуша.

У листопаді стало відомо, що Криворівня переходить на святкування Різдва 25 грудня

А у Ценяві відкрили оздоровчий центр за ініціативи матері загиблого льотчика Степана Тарабалки.

У Коломиї зі шкіл та садочків звільнили 84 сторожа.

Коломийська міська рада закупила обігрівачів на 180 тисяч гривень та близько 1,5 млн грн витратила на оплату електроенергії.

Коломиян вразили зарплати старост сіл громади й 3,5 млн з бюджету на зарплати керівництву коломийської комуналки.

Волонтери ГО “Сильно” в Коломиї передають тонни допомоги і 10-ий місяць забезпечують захисників, а  ГО “Сила громад”  продовжують працювати на перемогу

Як бачимо, Коломиї знадобилось два місяці, щоб оговтатись від першого шоку війни і взятися до справ.

Ми приймали переселенців, ремонтували дороги і працювали. Та головне, усі культурні та спортивні події були спрямовані на допомогу нашим захисникам. І сьогодні коломияни волонтерять, не втрачаючи пильності за справами в місті.

Та кожен наш крок можливий завдяки нашим захисникам. Коли настане день перемоги, ми зі сльозами радощі й смутку обіймемось і ще раз пригадаємо, як непросто було переживати кожен із днів війни.

Інформацію підготувала Наталка Сандецька

Нагору